A tavalyi retró nap után, idén újból láthatóak voltak a járműlegendák a hatvani Volánbusz telephelyén. Az idei esemény fő attrakciója, a Volánbusz értékmentési programjának köszönhetően teljesen rendbe hozott Ikarus 30-as volt. A „Nejlon Piroska”-ként is ismert típus volt az Ikarus első tömegesen gyártott járműve; a II. világháború utáni évtizedben a kistelepülések ezreit ezek a járművek kapcsolták be az ország vérkeringésébe. A nap másik főszereplője, az Aeropark Repülőmúzeum gyűjteményének legújabb repülőtéri autóbusza, a “Centrumbusz” volt. 1985-ben a társaság ezzel a vadonatúj típussal erősítette a frissen átadott Ferihegy 2 terminál új szolgáltatásait. Az Ikarus gyár külön erre a célra tervezte és 260.32R típusjelzéssel látta el autóbuszokat, melyek a Ferihegyi repülőtér és az Erzsébet tér között szállították az utasokat.

Somogyi-Tóth Dániel, a Légiközlekedési Kulturális Központ ügyvezetője kiemelte: a járművekben utazók kényelmes távolsági üléseken foglalhattak helyet sötétített ablakok mögött, a busz hátuljában elhelyezett nagyméretű csomagtárolóban pedig poggyászaikat is el tudták helyezni. – Ez a busz a kazincbarcikai üzemből került hozzánk, előttünk dolgoztak rajta Debrecenben, valamint a kaposvári felújító üzem is segítette azt, hogy ilyen szép állapotba kerüljön. Rengeteg munka előzte meg a bemutatót – mondta.

A rendezvényen a felújított tömegközlekedési eszközöket közelebbről is megtekinthették az esemény résztvevői. A hatvani Volánbusz telephelyén lehetőség nyílt beszállni a járművekbe és megvizsgálni a restaurált részleteket. Kameniczky Ákos, a Volánbusz Zrt. forgalmi és kereskedelmi főigazgatója elmondta, ma már egyre több veterán korú autóbusszal rendelkezik a Volánbusz. – „Nejlon Piroska” például 70 éves és sok nehézség adódott a felújítása alatt. A Vértes Volán 2000 körül mentette meg ezt a példányt, a tárolása azonban nem mindig volt megoldható, ezért az állapota romlott. A javításnál nagy hangsúlyt fektettünk az eredeti, gyári alkatrészek beszerzésére, valamint beépítésére is. A rendezvényen bemutatott példány maradt mára az egyetlen működőképes darab az országban – részletezte.

A retró napon Volánbusz kiállítással is készültek a látogatók számára, amely bemutatta a járművek történetét az 1927-es alakulástól egészen a napjainkig. Mindezek mellett egy Repülőgép szimulátort is kitelepítettek, melyet a látogatók ki is próbálhattak. Továbbá egy interaktív játék segítségével a buszvezetési technikákat is elsajátíthattak a résztvevők. A programsorozaton a Galga Moped Klub is jelen volt, így Babettát és Pannóniát is láthattak az érdeklődők. A Hatvani Veterán Verdák pedig csaknem 20 különböző évjáratú személygépkocsit állítottak ki, így Horváth Richárd polgármester Volga járműve is megtekinthető volt. – A tavalyi évben is ellátogattunk, de csak néhány autóval, idén azonban meghívást kaptunk a Volánbusztól, hogy szervezett eseményként mutassuk be a járműveket. Nagy örömmel tölt el, hogy ezen a színvonalas rendezvényen a retró buszok mellett Ladát, Wartburgot, Fiatot és Trabantot is láthatnak az érdeklődők – mondta. A retró napon a tavalyi évben bemutatott „Bikarus” becenévre hallgató, emeletes autóbusz is ott volt, amely ugyancsak az értékmentési program részeként újult meg.

Fotó: Albert Péter