Nehézséget okoznak az alacsony felvásárlási árak a magyar méztermelőknek – erre hívta fel a figyelmet egy nagygombosi méhészet vezetője. Emellett tovább rontja a helyzetüket az Európai Unión kívülről beáramló, ukrán és kínai importméz, amelyeket még mindig sokan vásárolnak a hazai termékek helyett. Ez pedig veszélyezteti a magyar méhészek megélhetését – mondta Kovács Attila.

 „Lehet, hogy alacsonyabb az ár, de a minősége nem ugyanaz. Nem tartalmazza ugyanazt a mézmennyiséget, mivel a magyar mézet az import mézzel összekeverik” – mondta.

Kovács Attila hozzátette, hogy ha olcsóbb mézzel találkozunk, mint amit a piacon az őstermelő árul, mindig nézzük meg az üveg címkéjét.  

 „A címkén gyakorlatilag a vásárló a házig tudja követni a terméket. Ez azt jelenti, hogy az üvegen minden fel van tüntetve, például, hogy honnan származik a termék, hogy ki termelte a mézet, ott van az engedélyszám és a gyártó weboldala is. ” – részletezte.  

A szakember azt is elmondta, hogy Hatvanban és környékén jól fogy a méz. Karácsonykor pedig a szokásosnál is többet is vásárolnak az emberek az egészséges finomságból. Hangsúlyozta: az ünnepi időszakban lesz elég termelői méz, azonban az alacsony felvásárlási ár a későbbiekben gondot okozhat a magyar mézkínálatban.