A biztonságos ünneplés érdekében, mindenkinek körültekintőnek kell lennie. Aki az alábbi tanácsokat megfogadja, biztosan nem kell, hogy „vendégül” lássa a tűzoltókat az ünnepek alatt.

  • Megbízható helyről vásárolt fényfüzéreket használjunk, ugyanis a rossz minőségű fényfüzér nemcsak az áramütés, hanem a tűz kialakulásának lehetőségét is magában hordozza. Ha a korábbi években megvásárolt díszt vesszük elő, használat előtt mindig ellenőrizni kell annak sértetlenségét. Ha a vezeték vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, nem szabad többet használni. Éjszakára, vagy a távollétünk idejére a fényfüzéreket mindig ki kell húzni a konnektorból.
  • A karácsonyfára soha ne tegyünk gyertyát vagy csillagszórót. A kiszáradt fenyő ugyanis könnyen meggyulladhat. Emellett a karácsonyfát érdemes úgy elhelyezni, hogy legalább másfél méterre legyen a kályhától, kandallótól.
  • A konyhában is gyakori a tűz ilyenkor, az adventi időszakban és az ünnepek alatt több időt töltünk sütés-főzéssel, elég egy kis figyelmetlenség, egy tűzhelyen felejtett olajjal teli serpenyő, és máris megtörténhet a baj. Saját magunk és a családtagjaink biztonsága érdekében elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk néhány alapvető szabállyal, így például azzal, hogy az égő olajat tilos vízzel oltani. Az égő zsiradékba öntött víz pillanatok alatt gőzzé válik és robbanásszerűen kivetődik az edényből. Emiatt a közelben tartózkodók égési sérüléseket szenvedhetnek, a konyhában lévő tárgyak pedig meggyulladhatnak. Ha azt tapasztaljuk, hogy meggyulladt az olaj, kapcsoljuk ki a tűzhelyet, az edényre pedig tegyünk egy fedőt és hagyjuk kihűlni.
  • Életet menthet a füstérzékelő, általa időben észlelhetjük a tűz keletkezését, érdemes beszerezni otthonunkba egy füstérzékelő készüléket. Azokban a lakásokban, ahol van füstérzékelő, szinte sohasem következik be halálos kimenetelű lakástűz, sőt komolyabb füstmérgezés, nagyobb tűz sem jellemző az ilyen otthonokban. A füstérzékelő a tűz keletkezésének legelején jelez, amikor még van idő cselekedni, a tűzoltók pedig több értéket tudnak megmenteni.

Forrás: katasztofavedelem.hu