2022.08.16-án egy idős sértett (74 éves) tett bejelentést a Rendőrségen, amely szerint a kora délutáni órákban egy ismeretlen nő jelent meg a házánál azzal, hogy régiségeket akar vásárolni, minden érdekli, ami eladó, de meg szeretné nézni. A sértett beengedte a házba, ahol a nő önállósította magát, szobáról, szobára járt, nyitogatta a szekrényajtókat, az áldozat nem győzött utána menni és nyomon követni, mit csinál. A váratlan látogatót minden érdekelte, a ruhaneműtől a csillárig mindent vásárolt volna, indokolatlanul sokat beszélt, dicsért minden holmit, és közben ellopta a sértett ékszereit, amit egy dobozban tárolt az egyik szobában. Mint kiderült az ismeretlen nem egyedül volt, társa kint várta az utcán egy gépkocsiban. A cselekmény elkövetése után, még mielőtt a sértett észrevette volna a lopást, gyorsan el is hajtottak.

Idősebb hozzátartozóik részére nagyon fontos tudatosítani és napra készen tartani a biztonságukkal kapcsolatos legalapvetőbb magatartási szabályokat!

Kérjük, fokozott fenntartással kezeljék a váratlanul jelentkező idegeneket!

Ne engedjenek be idegeneket a házukba, udvarukba, bármilyen jó üzletet kínálnak, bármilyen hivatalos ügyre hivatkoznak, vagy segítséget kérnek! Ha segíteni szeretnének, hívják a Rendőrséget a 112 ingyenesen hívható számon, ha valóban segítségre szorul a váratlanul megjelenő idegen, a rendőrség fogja tudni ezt biztosítani a részére.

Otthon tartózkodás esetén is tartsák zárva a kaput és a lakásajtót!

Ne tartsanak otthon nagy mennyiségű készpénzt, értékeikkel ne hivalkodjanak!

Jótékonysági célra gyűjtögetőktől kérjenek csekket, ne adjanak készpénzt, ne engedjék be őket a lakásba, és főleg ne  vegyék elő jelenlétükben a pénztárcájukat, vagy az otthon tárolt pénzt!

Javasoljuk:

  • Saját „biztonsági hálót” kiépíteni a közelben lakó, élő, könnyen elérhető, megbízható személyekből (rokon, szomszéd, polgárőr), akiktől azonnal segítséget kérhet, akár telefonon is.
  • Telefonszámuk legyen mindig a telefon közelében! Ha mégis üzletet köt a váratlanul érkező idegennel, ne legyen egyedül!
  • Kéretlenül, váratlanul érkező idegenek megjelenésekor hívja a Rendőrséget (112) az ingyenesen hívható számon! A rendőrök igazoltathatják és ellenőrizhetik őket. Miután a kilétük ismertté válik, nagyobb az esélye, hogy az általuk kitervelt cselekmény továbbra is terv marad.
  • Végül, de nem utolsó sorban, a további bűncselekmények megelőzése érdekében lehetőség szerint alaposan figyeljék meg a hívatlanul érkező idegeneket, ha mód van rá, írják fel gépkocsijuk rendszámát, esetleg színét, típusát, érkezésük, távozásuk irányát és erről tájékoztassák a Rendőrséget!