A tavaszra tervezett, végül a járványhelyzet miatt csak júliusban megnyílt Munkácsy-kiállítás óriási siker volt. A város történetének egy olyan kulturálisan kiemelkedő része, ami nem csak a hatvaniakat vonzotta be a Hatvany Lajos Múzeumba. Ez a kiállítás most vasárnap bezárt. Az utolsó hétvége nagyon népszerű volt: szombaton több mint 400-an váltottak jegyet. Érezhető volt, hogy ebben a két napban mindenki be akarja pótolni a lemaradását és meg akarja nézni Munkácsy alkotásait. Szekeresné Pesádi Katalin, az utolsó látogató is már régóta tervezte, hogy ellátogat ide. – Nagyon jó érzés, hogy itt Hatvanban van lehetőség egy ilyen volumenű kiállítás megtekintésére. Örülök, hogy anyukám rávett, hogy végül jöjjünk el ide – mondta.

Ahogy a kiállítás teljes ideje alatt is, az utolsó napokban is folyamatosak voltak a tárlatvezetések. A kiállítás utolsó órájában is két csoportot vezettek körbe. Az érdeklődők figyelemmel hallgatták a művészettörténészek előadásait, ahol újabb és újabb információkat tudhattak meg például a képek elkészülésének hátteréről.

Márkus Mariann igazgató elmondta: nagyon örülnek neki, hogy ilyen sikeres ez a kiállítás, több, mint 200 különböző településről érkeztek ide látogatók, akik mindannyian nagyon elégedettek voltak. – Munkácsy képeit nagyon sokan ismerik, albumokból, könyvekből vagy iskolai tanulmányokból, mégis teljesen más őket élőben látni. A visszajelzések alapján a szalonképek voltak a legnépszerűbbek, emellett pedig az Ásító inas tetszett a legtöbbeknek – értekelte.

A múzeumban most leszedik a képeket a falról és kedden elszállítják Munkácsy alkotásait. Ezt követően visszaépítik az állandó tárlatokat, majd még ebben az évben, Trianon 100. évfordulója alkalmából nyitnak egy kiállítást. Ugyanakkor már tervezik, hogy jövőre milyen hasonló volumenű tárlattal lepjék meg a hatvaniakat.