Már hét éve működik a Hatvani Rendőrkapitányságon a BikeSafe kampány, mely segítségével a hatvaniak könnyedén regisztráltathatják kerékpárjukat az adatbázisba. Csernyánszki Csaba, a Hatvani Rendőrkapitányság főhadnagya elmondta: sokkal könnyebb a nyilvántartott biciklik azonosítása és megtalálása, emellett rollert is lehet ilyen módon védeni. – Arra buzdítom az állampolgárokat, akiknek biciklijük van, hogy ha tehetik jöjjenek, és regisztrálják nálunk a rendőrségen. Ha másért nem a saját megnyugtatásuk végett, hogy kerékpárjuk adatai meglegyenek a hivatalos rendőrségi információs rendszerben – hívta fel a figyelmet.

A nyilvántartásba vételhez a kerékpár alvázszámára, gyári számára és egyéb ismertetőjelére van szükség. A regisztráció során BikeSafe matrica is kerül a kétkerekűre. Amennyiben a biciklit ellopják az adatok alapján feljelentést lehet tenni. Ez bekerül a rendőrség körözési adatbázisába, amikor pedig megtalálják a kerékpárt, értesítik a tulajdonost.

Minden hónapban van egy hét, amikor bejegyeztethetik kerékpárjukat az érdeklődők. Emellett ebben az időszakban több bűnmegelőzési eseményen is részt lehet venni, többek között a „Házhoz megyünk!” vagyonvédelmi programon, bűnmegelőzési információs ponton és drogprevenciós tanácsadáson.