2022-ben 16. alkalommal választották meg az ország tortáját, amit az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án mutattak be. Idén Karikó Orsolya nagykőrösi cukrász Huncut Szilva Herceg névre keresztelt mesterműve viselheti a Magyarország Tortája címet. Az édesség alapja egy lisztmentes, mogyorós dacquoise karamellizált csokoládés fahéj ropogóssal, melyet csokoládés szilva mousse rétegez. További alkotóeleme az egri borvidékről származó vörösborral készült erdei áfonya-szilva zselé.

2012-től lehet pályázni a Magyarország Cukormentes Tortájára címre is, ami idén a „Nagyi kedvence” nevű tortacsoda lett. Ezt a szegedi Virág Cukrászda és Kávéház mestere, Gyuris László alkotta. A hozzáadott cukor nélküli desszertben megtalálható a savanykás málnavelő, fehércsokoládés pisztácia ropogós, valamint mascarpone mousse. Ezt az ízvilágot hibiszkuszvirág és csipkebogyó egészíti ki.

Magyarország tortái Hatvanban az Ennie Coffeeban is kaphatók, visszajelzések szerint ízlik a vendégeknek és sokan keresik. – Nagyon népszerű ez a szimbolikus desszert. Itt a kávézóban hagyomány, hogy minden évben megtalálható ilyenkor a kínálatunkban Magyarország Tortája és Magyarország Cukormentes Tortája. Előrendeléseket szoktunk felvenni, de tartunk készleten is, hogy aki szeretné meg tudja kóstolni ezt a különlegességet – mondta el Bozóné Balogh Napsugár az Ennie Coffee felszolgálója. Hozzátette, hogy pár hétig még kapható lesz a desszert. A hely tulajdonosa, Gömöriné Molnár Enikő, aki egyben a kávézó baristája, a Huncut Szilva Herceg mellé narancsos cappucinot ajánl, ami jól harmonizál a tömör ízekkel és jól kiegészítik egymást.