A világjárvány a használtautó-piacra is jelentősen kihatott. Kisebb megingásokkal ugyan, de továbbra is óriási az érdeklődés a használt autók iránt Magyarországon, a minimális visszaesés ellenére idén is megközelítheti a nyolcszázezret az átírások száma. A statisztikák is azt mutatják, hogy a magyar autóvásárlók számára a jelenlegi helyzetben leginkább a használt autók jelentenek megfizethető megoldást, ugyanakkor a piac egészén jelentős drágulásnak lehetünk szemtanúi. A kereskedők tapasztalatai szerint a pandémiás helyzetben egyre többen szeretnének a lehető legolcsóbban autót vásárolni, így kerülhetett például a Suzuki Swift a keresési számok szerinti dobogóra. De népszerű márkának számít még a Skoda Octavia is, amire 2020-ban például több mint 5 milliószor kerestek rá az online értékesítői felületeken, de emellett a Ford Focus és az Opel Astra is jól futott a népszerűségi listán.

Farkas Ottó, az OttoWolf Car Kft. vezetője elmondta: nála a karantén időszakban szinte egyáltalán nem volt mozgás a piacon, és az enyhítések után is csak lassan kezd beindulni az üzlet. – Azt tapasztalom, hogy jelenleg csak az vesz autót, akinek van anyagi tartaléka, egyébként pedig sokan a hitelekkel próbálkoznak. Mostanában a néhány százezres, maximum egymilliós autók iránt van leginkább kereslet, míg két évvel ezelőtt azért a kétmilliós árkategóriába eső járművek is jobban keltek – mondta Farkas Ottó.

Szakértők szerint az autópiaci helyzet fokozatosan, az év közepére normalizálódhat. A főként a második félévre várható általános konjunktúra pozitív hatással lesz majd az autópiac valamennyi szegmensére. Az árak azonban folyamatosan emelkednek, a forint tavalyi árfolyamváltozása miatt az új autók ára, valamint a külföldi használtautó-beszerzés is megdrágult.