Volt egy álmom – Roma büszkeségek Hatvanban című programot tartottak a Hatvany Lajos Múzeumban szombaton. A rendezvényen számos elismert zenész adott elő műsort, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a roma kultúra hagyományaira és értékeire. – Olyan hatvani fiatal tehetséges művészeteket hívtunk meg a mai napra, akikre nagyon büszke lehet Hatvan. A legtöbben itt kezdték el a pályafutásukat és jutottak magas művészi szintre. Számos olyan elismert előadó vesz részt a mai programon, akik méltóképpen képviselik a roma értékeket és hagyományokat szerte a világban – mondta Baranyi Béla, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, az esemény szervezője.

A rendezvény egyik legkiválóbb tehetsége Baranyi Zoltán hegedűművész volt, aki Berki Tamás zongoristával közösen játszotta el a Himnuszt a program elején. Ezután a Schindler listája című zenemű következett, melyet egyéb klasszikus darabok követtek, mint például Chopin vagy Astor Piazzola szerzeményei. Baranyi Zoltán tegnap érkezett haza Izraelből, a Beethoven Nemzetközi Fesztiválról, ahol a SziRom-Szimfonikus Roma Zenekarral lépett fel. – A hatvani Kocsis Albert Zeneiskolában kezdtem el hegedülni és nemrég fejeztem be a Wienna Konservatorium Zeneművészeti Főiskolát. Azóta számos nemzetközi zenei fesztiválon játszottam már, többek között a Berlin Filharmónia eseményen vagy a V4 zenei fesztiválon – árulta el Baranyi Zoltán, hegedűművész. Hozzátette: ahhoz, hogy valaki sikereket érjen el a zenei életben nagyon sokat kell gyakorolnia, és ehhez komoly önfegyelmet kell tanúsítania. Az alázat és a zene szeretete az, amely előre viheti a művészi karriert.

A rendezvényen sok más elismert hatvani művész is fellépett, akik muzsikával, versekkel és egy roma mesével is gazdagították a program repertoárját.

Az eseményen a kulturális fellépők mellett előadást is hallgathattak a résztvevők a cigányság történetéről. A programon ebédre üstben főzött töltött káposztát szolgáltak fel a vendégeknek. – A roma gasztronómiára jellemző a fűszerek gazdag használata és a zsírosabb étkezési mód. A konyhánkról azt lehet mondani, hogy kevés alapanyagból is tudunk nagyon finom és tápláló ételt készíteni, és egyszerre több fogást is készítünk. A húsos ételek dominánsak nálunk is, amit változatosan és jól ízesítve készítünk el – részletezte Baranyi Katalin.

A program része volt az is, hogy három roma meséből választva három korcsoportban: óvodás, kisiskolás és felső tagozaton rajzok szülessenek. A rajzok megtekinthetőek a Hatvany Lajos Múzeum előterében. A meseillusztrációs rajzpályázaton minden hatvani óvoda és általános iskola részt vett.

Fotó: Albert Péter