Hatvan még májusban csatlakozott a Helyi Akciócsoport programhoz, melynek keretében egy közösségi szinten irányított fejlesztés valósulhat meg a városban. A pályázat összértéke 800 millió forint, aminek elnyeréséhez a város és a civil szféra közös munkája szükséges. Horváth Richárd polgármester hangsúlyozta: Hatvan számára kiemelten fontosak a civilek, munkájukkal nemcsak színesedik, hanem fejlődik a település, ezáltal pedig Hatvan egy még élhetőbb várossá válik. Fontos, hogy értékes, tartalmas fejlesztések valósuljanak meg, hogy ezáltal a hatvaniak még inkább magukénak érezhessék a várost.

A programban részt vevő civilek pedig az élet számos területéről érkeztek, így most egy erős egységgé kell kovácsolódniuk. Az elnyert támogatás a civilekhez kerül, a feltételeknek megfelelően, ők használják fel. Ennek egy hangsúlyos tétele pedig az a 280 millió forint, amit három éven belül programokra, rendezvényekre költhetnek.

A Hatvani Kultúráért Akciócsoport már augusztusban részletezte lehetőségeit a hatvaniak előtt, most pedig az egyeztetéseknek köszönhetően már konkrétumokkal is szolgáltak. – A pályázat fontos eleme az úgynevezett kulcsprojekt, ami jelen esetben három épület felújítását jelenti. Az Ady Endre Könyvtárat, a Liszt Ferenc Művelődési Házat, valamint a Hatvany Irén utcai Civil Házat jelölték meg kulcsprojektnek – részletezte Fejes István szakértő. Kiemelte, ahhoz hogy a városnak egy jó, közös stratégiája legyen, a helyiek segítségére, ötleteire van szükség. Ennek a stratégiának a leadási ideje pedig október 31.