A hatályos jogszabályok szerint a kutak létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez is engedélyt kell kérni. Ennek kiadására a jegyző vagy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vízügyi hatósága jogosult. Különféle feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy a jegyző adhassa ki az engedélyt, így a kutak fennmaradási engedélyezése akkor tartozik hozzá, ha az ingatlanon lévő kút a talajvízkészletből éves szinten 500 köbméternél kevesebb vizet használ fel. Emellett ha ivóvízként vagy háztartási igények kielégítésére, így például autómosásra vagy fűlocsolásra használják, és olyan ingatlanon van, ahol van épület, vagy annak építésére vonatkozó engedéllyel már rendelkezik. Valamint abban az esetben tartozik jegyzői hatáskörbe, ha nem gazdasági célra használják a kutat. Amennyiben ezek nem valósulnak meg, akkor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vízügyi hatósága adja ki az engedélyt.

– Hatvanban is sok régi kút található, ezeknél figyelni kell, hogy amikor létesítették milyen jogszabályok voltak érvényben, hiszen azok alapján dönthető el, hogy üzemeltetési vagy fennmaradási engedélyt adnak-e ki. Erről is érdemes tájékozódnia a hatvaniaknak, akik még nem rendelkeznek érvényes engedéllyel – mondta Nagy Márta, a hatvani önkormányzat Hatósági Irodájának vezetője.

A hatvan.hu oldalon megtalálható az a kérelem, amit ki kell tölteni az engedély megadásához, itt egy részletes tájékoztató is található, amelyben leríják, hogy milyen mellékleteket kell csatolni hozzá. A kérelem illetékmentes, viszont annak kitöltéséhez szakemberre van szükség fúrt kutak esetén. – A fennmaradási engedélyhez fúrt kutak esetén – tehát az ásott kutakra nem vonatkozik – egy szakembernek kell ezt a kérelmet aláírnia, aki jogszabály szerint megfelelő szakmai képesítéssel rendelkezik. Ő igazolja, hogy az ingatlanon lévő kút úgy létesült, hogy abba a felszínről szennyeződés nem kerülhet bele – tájékoztatott Nagy Márta.

Akik ivóvízként való felhasználás céljából létesítették a kutat, nekik a vízminőség-vizsgálat eredményét is csatolniuk kell. Az engedély nélkül üzemelő kutak miatt bírság szabható ki, azonban mentesül az alól az, aki év végéig utólagosan megkéri rá az engedélyt.

 

Kép forrása: agronaplo.hu