Néhány napja látott napvilágot a hír, hogy 13 Ft/kg-os indulóárral vásárolják fel a léalmákat a termelőktől. A rendkívül alacsony felvásárlási ár váratlanul érte a termelőket és szakmai szervezeteket egyaránt.

Tény, hogy az Európai Unióban a 2014. évihez hasonló magas termést várnak, és Magyarországon is a sokéves átlagnál mintegy 25%-kal nagyobb, 730 ezer tonna körüli termés ígérkezik. A 13 Ft/kg-os léalma ár ennek ellenére érthetetlenül alacsony. Simon Attila mezőgazdasági szakértő azt mondja: ez az összeg nagyságrendileg a betakarítás, a rakodás és a léüzembe történő beszállítás közvetlen költségeit fedezi. Minden egyéb művelési költség tiszta veszteségként jelentkezik a termelőknél. – Ilyen árak mellett értelemszerűen már önmagában a betakarítás végrehajtása is gazdaságtalan, így a termelő számára sok esetben nem marad más racionális megoldás, mint a fákon hagyni a termést – mondta Simon Attila, szakértő.

A 2017-es „rekordgyenge” almatermés miatt a tavalyi évben a szokásosnál mintegy 30-50%-kal kevesebb almasűrítményt állítottak elő Európában. Ez alapján nem valószínűsíthető, hogy jelentős mennyiségű sűrítmény halmozódott volna fel, így tehát ez sem indokolja a jelenlegi alacsony felvásárlási árat. A léalma sokéves átlagára egyébként 26-27 Ft/kilogramm magasságában van, de tavaly 55 forintos árral gazdálkodhattak a termelők. Ez azonban csupán a tavalyi extrém piaci helyzetnek volt köszönhető, ugyanis az időjárási viszontagságok miatt minden idők legalacsonyabb termését takarították akkor be.

A szakértők a fentiek alapján valamivel 20 Ft/kg fölé várták a léalma idei árát, hisz a termelési költségek fedezéséhez a 25-30 Ft közötti kilónkénti ár lenne indokolt. A termelők az ország több pontján felháborodásukat nyilvánították ki, és már minisztériumi szinten is foglalkoznak az üggyel.

Kezdőkép: Albert Péter korábbi fotója