A Nemzetközi Tejszövetség 1957 óta minden évben május utolsó keddjén rendezi meg a Nemzetközi Tejnapot, melynek célja a korszerű tej és tejtermékek, valamint az egészséges életmód propagálása. Kevés élelmiszer táplálóbb a tejnél, amely fontos fehérjeforrás, ásványi anyagokkal és vitaminokkal látja el a szervezetet, s a benne lévő kalcium könnyen felszívódik. A világ tejtermelése és az ehhez szorosan kapcsolódó tejfeldolgozás Európában és Észak-Amerikában koncentrálódik. A világon megtermelt tej mintegy fele Európából származik, s a világ összes tejtermelésének közel háromnegyedét adja együttesen Európa és Észak-Amerika. Magyarországon évente fejenként 60-70 litert iszunk meg, ezzel a világ középmezőnyébe tartozunk.

A Gödöllői Tangazdaság Zrt. Tejtermelő Üzeme 1979 óta működik Nagygomboson, napjainkban 20-25 főt foglalkoztat a „mezőgazdaság nehéziparának” tartott tejtermelésben. Induláskor 700 db növendék holstein-fríz marhát importáltak az Egyesült Államokból, jelenleg is kizárólag ezt a fajtát tenyésztik. A tehenek létszáma éves átlagban 750, növendék marhákkal együtt a telepen mintegy 1500-1600 állat található.

Az újszülött borjút az ellést követő egy órán belül elválasztják anyjától, majd első napját karanténban tölti. Ekkor kapja meg füleibe egyedi azonosítóját, melynek fontos szerepe van a folyamatos adatrögzítésben, lekövethetőségben, s ezáltal az élelmiszerbiztonsági és egészségügyi szabályok betartásában.

A karantént követő 60 napot speciális ketrecekben töltik, ezalatt tejet és tejpótló tápszert kapnak. Évente 750-850 borjú születik a gazdaságban, aminek nagyjából fele bika, melyeket néhány hetes korukban továbbtartásra értékesítenek. Az üszők alkotják a telep későbbi tejadó állományát.

A ketreces tartás után csoportosan, kötetlenül nevelik tovább a növendék marhákat, amelyek már a tehenekhez hasonló összetételű takarmányozásban részesülnek, csupán a komponensek aránya eltérő.

A tehénállomány 80-90%-a termel tejet – átlag napi 35 litert egyedenként –, a többi épp ellés előtt áll, úgynevezett „szárazon álló”. A magas tejhozam eléréséhez szükséges, hogy ellését követően minél hamarabb újra vemhesüljön a tehén. Meghatározó dolog a takarmány és a takarmányozás minősége, melyet rendszeresen ellenőrizni kell.

Az erjesztett takarmányt beton silóterekben, a szálast fedett színekben tárolják. Ezek jelentős részét a gazdaság magának termeli meg, mintegy 10.000 tonnányit használnak fel éves szinten. Az összetevőket a tehenek tejhozamának megfelelően számítógép határozza meg, keverésük ez alapján történik, speciális, mérleggel ellátott etető-kiosztó kocsiban.

Egészségügyi szempontokon túl – mivel a tej ára nagyban függ a minőségétől is –, fejés előtt tőgyelőkészítést végeznek, mely mosásból és fertőtlenítésből áll. Ez utóbbi mozzanat a fejést követően is fontos. Folyamatosak továbbá a tőgyegészségi ellenőrzések, illetve a laborvizsgálatok is.

A fejőaknán egyidőben 2×20 tehenet szabadítanak meg tőgyük tartalmától, a teljes folyamat nagyjából húsz percet igényel. Az állatok többsége rutinszerűen hajtja végre a feladatot, jelentősen megkönnyítve ezzel a munkát.

Minden munkaterületen jelen van a számítógép, a takarmány keverése mellett az állomány nyilvántartásában is. Születésüktől kezdve az összes állat minden „eseményét”, kezelését, termelési adatait rögzítik, ebben játszik nagy szerepet a fülükben elhelyezett egyedi azonosító. A pontos, naprakész kartoték az állategészségügyi munkának és a termékenyítésnek is alapja.

A  tej zárt rendszerben, a levegővel nem érintkezve kap előbb 15 fokos előhűtést, majd tartályba kerülve 4 fok körüli hőmérsékleten tárolják. A telep napi termelése 20.000 liter felett van. Évente 7.5-8 millió liternyi, kizárólag extra minőségű és magas beltartalmú (zsír és fehérje) tejet értékesítenek, s ezzel az ország legjobb tehenészetei között foglalnak el előkelő helyet. A napjában megtermelt mennyiséget minden reggel elszállítják egy székesfehérvári tejfeldolgozó üzemnek.

Bár időről időre kétségek merülnek fel jótékony hatásaival kapcsolatban, a tej valóban egészséges. Amellett, hogy hasznos tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz, az emberek – és az állatok is – életük első hónapjaiban, évében ebből jutnak hozzá a létfontosságú ellenanyagokhoz, amelyek megvédik a még fejletlen immunrendszerű újszülötteket számos betegségtől, és később is fontos szerepet játszik a csontozat, az izmok fejlődésében.

Kép és szöveg: Albert Péter