Megnőtt a vásárlások száma a lakóingatlanok esetében, Magyarországon. Csaknem 22 százalékkal volt több eladás idén áprilisban, mint egy évvel ezelőtt, a kimutatások szerint.

A piaci aktivitás a tavaszi időszakban indult emelkedésnek – hangsúlyozta Tóth Zoltán. Az ingatlanszakértő elmondta, hogy a Falusi CSOK lehetősége mellett, milyen egyéb tényező volt kedvező hatással a vásárlási kedv növekedésére. – Az alapkamat folyamatosan csökkent ebben az évben is. Most már a lakáskölcsönök 6% körül mozognak, a kondícióktól és a bankoktól függően. Azért ez már jóval kedvezőbb kamatozás, egy lakáshitel esetében, mint amit az elmúlt egy-két évben tapasztaltunk, amikor közel 10% is volt a jelzálogkölcsönök törlesztője – mondta. Tóth Zoltán hozzátette, az ingatlanpiac fellendülése az árak változását is magával hozhatja. – Jelenleg azért azt mondhatjuk, hogy a tavalyi évhez hasonlóan még stagnálnak az ingatlanárak. A következő hónapokban fog eldőlni, hogy várható-e árnövekedés. Befektetési szinten viszont kedvezőbb az a környezet, amikor keresettebbek az ingatlanok, mert ez árnövekedéssel jár. Ezáltal jó befektetési forma lehet az ingatlan – részletezte.

Az ingatlanszakértő azt is elmondta, hogy az eladók újból előnyösebb helyzetbe kerültek, hiszen nő a kereslet. Azoknak, akik vásárolni szeretnének, nem érdemes várniuk, mert jelenleg nem látszik olyan piaci változás, ami az árakat lefelé nyomná, sőt inkább további áremelkedés valószínű.

Tóth Zoltán kiemelte, hogy a társasházi lakóingatlanok esetében továbbra is a kisebb, 40 négyzetméter körüli lakások kelnek el a leggyorsabban. A családi házak közül pedig a 90 négyzetméteres ingatlanok a legkelendőbbek.