A fehérgólyák általában jól érzik magukat az ember közelében, így Hatvanban is találkozhatunk a költöző madarak fészkeivel.

Az állatok védelme érdekében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megszervezte, és elindította a 8. nemzetközi, és egyben a 15. hazai országos fehérgólya-felmérés akcióját. Az esemény lényege, hogy az összegyűjtött adatok alapján minél tisztább képet kapjanak a szakemberek a fehérgólyák egyedszámával, és állapotával kapcsolatban – hangsúlyozta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület sajtóreferense. – A magyarországi adatok bekerülnek egy nemzetközi hálózatba. Ez áttekintést ad majd a szakembereknek az Európai Unió területén található fehérgólyák teljes állományáról – mondta.  

Orbán Zoltán kiemelte, hogy az akcióhoz bárki csatlakozhat. – A részletek a Madártani és Természetvédelmi Egyesület weboldalán megtalálhatók meg. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy hol van a gólyafészek, van-e benne költés, hány fiókát látnak a megfigyelők. Annak érdekében, hogy megkönnyítsük az adatküldést, létrehoztunk egy ingyen letölthető telefonos alkalmazást, amit a Turdus elnevezést kapta. A weboldalunkon erről is minden információ megtalálható – részletezte. Hozzátette, a lakosság által végzett adatgyűjtés rendkívül fontos, mert az információk megmutatják, hol csökken drámaian az állomány, és az okokat felkutatva talán még lehet idő a beavatkozásra is.        

Az akcióról az alábbi linken részletes információk találhatóak:

Gólyafészket láttál? Küldd el az MME-nek az adatokat! | Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

A kezdőkép forrása: A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület weboldala