A környékbeli pedagógusoknak tartott előadást Dr. Buda Mariann, a Debreceni Egyetem Neveléstudományi Intézet docense a Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskolában. A prezentációjának témája a gyermeki agresszió kialakulása, féken tartása, és megelőzése volt.

Az előadó beszélt többek között arról, hogy a gyermekek agresszív viselkedésének számos oka lehet, melyek közé tartozik az is, hogy ezzel a társai között menőnek, sikeresnek számít. Kitért arra, hogy melyek azok az élethelyzetek, környezeti feltételek, amelyek megfelelőek lehetnek az erőszak kezelésére.

 

– Én abban hiszek, hogy a megelőzés az, ami hosszútávon egy sikeres stratégia lehet, mert a gyermek viselkedésére közvetlenül irányuló próbálkozások, mint például a büntetés, általában csak feszültséget okoznak – hangsúlyozta Dr. Buda Mariann.

Hozzátette: az agresszió egy olyan látványos viselkedésforma, amelyet nem lehet, és nem is szabad figyelmen kívül hagyni. A megoldás azonban semmiképp sem abban rejlik, hogy az egyént kiszakítják a megszokott környezetéből.

Amennyiben azonban a szülő vagy a pedagógus esetleg súlyosabb jeleket észlel a gyermeken, mindenképp forduljanak szakemberhez.