Sokan vásárolják az úgynevezett hevített dohányárukat és egyre többen keresik a nikotint nem tartalmazó cigarettapótló rudakat is. Ezek a termékek február elsejétől dohányárunak minősülnek és a jövedéki adó miatt drágábbak is lesznek.

Pánikvásárlás indult a jellemzően gyógynövényalapú hevített cigarettapótlók esetében – erre hívta fel a figyelmet az egyik magyarországi forgalmazó kereskedelmi vezetője, Kiss Tamás kiemelte, sokan nem tudják, hogy a jelenlegi készletek nem fognak február elsejétől megdrágulni. – A dohánymentes hevítő rudak, amiket most jellemzően helyi ABC – ben, benzinkúton, vagy akár a herbária üzletekben lehet megvásárolni, a törvénymódosítás értelmében, még 150 napig elérhetőek lesznek ezekben az üzletekben. A február elsejétől esedékes jövedéki adó ezekre a termékekre még nem vonatkozik, hanem majd a dohányboltba kerülő készletekre – részletezte. Kiss Tamás azt is elmondta, hogy ezek az új készletek legkorábban, áprilisban kerülnek csak a dohányboltok polcaira és akkor már a megnövelt áron lesznek megvásárolhatóak. – Egy jogharmonizáció történik most azzal, hogy ezeknek a termékeknek a jövedéki adója is felemelkedik erre a szintre. Tehát most az összes dohányboltban kapható, dohányterméknek és a dohánymentes hevítőrudaknak is nagyjából egységes lesz az ára – mondta. Hozzátette, a megemelkedett árak miatt nem számolnak forgalomcsökkenéssel.

Az Európai Unió jelenleg kettős minimummértéket határoz meg a jövedéki adó és a dohányzás esetében: legalább 90 eurónak kell lennie ezer szálanként, és el kell érnie az eladási ár 60 százalékát.