Lovasok, horgászok, városvédők és még sokan mások – megalakult a Pro Natura mozgalom Hatvanban, amely olyan személyeket tömörít magában, akiknek céljuk, hogy olyan közösségi alapokat alakítsanak ki Hatvanban és környékén, amellyel aktívan támogathatják a teremtett természeti örökséget és az élő környezeti értékek védelmét. Horváth Richárd polgármester hangsúlyozta, a mozgalom tagjainak célja, hogy tisztán tartsák a várost.

Korábban már összefogtak a hatvani egyesületek és civilek, hogy a város különböző pontjait megtisztítsák a szeméttől, ekkor a Zagyva ártere, valamint a Delelő és a Kisfaludy útszakasz is megtisztult, 10 köbméter szemetet szedtek össze. Az akció sikere teremtette meg az igényt egy, a környezetünket óvó közösség megalakítására, melynek egyik kezdeményezője Kádár Róbert volt, akit Lestyán Balázzsal együtt a mozgalom vezetőjévé választottak. – Agrármérnökként és természetbarátként is nagyon bántotta a szememet egy-egy sétám során a külterületeken található szemét. A saját tétlenségem is zavart, így jött az ötlet, hogy a tettek mezejére lépjek. Megkerestem Lestyán Balázst az ötletemmel, a közösen megálmodott Pro Natura mozgalomhoz pedig egyre többen szerettek volna csatakozni – mondta Kádár Róbert.

– Nemcsak alpolgármesterként, magánszemélyként is nagyon fontos számomra, hogy óvjam a környezetemet. A városvezetés mindig is külön figyelmet fordított Hatvan tisztán tartására, folyamatos a szemétszedés a városban. Ám a külterületeken sokan eldobálják a szemetüket, ezeknek a részeknek a megtisztítást pedig egy összefogás keretében tudjuk leghatékonyabban megvalósítani – mondta Lestyán Balázs alpolgármester. Hozzátette, fontos, hogy ne csak alkalomszerűen, hanem egy hosszútávú szerveződés keretében tegyenek a környezetért.

A Pro Natura megalakításának megerősítéseként aláírták a Charta Pro Naturát, amely rögzíti azokat az alapokat, amelyet célul tűztek ki maguk elé a mozgalom tagjai. Számos szervezet és civil döntött úgy, hogy csatlakoznak a kezdeményezéshez. Így egyebek mellett a Hatvani Nőegylet, a Hatvani Horgász Egyesület és a Hatvani Lovasegyesület is. Az alapításkor már ki is jelölték a mozgalom következő tevékenységét, november végén közös szemétszedést tartanak a városban. A tagok hangsúlyozták, a mozgalomhoz bárki csatlakozhat, a Facebook oldalukon bárki követheti az eseményeket.