Ezekben a hetekben egyre többen jelentkeznek háziorvosuknál különböző panaszokkal, a legtöbben torokfájással, felső legúti megbetegedéssel fordulnak szakemberhez. Déry Károly háziorvos elmondta: igazi influenzajárványról még nem beszélhetünk, ezért nemcsak érdemes, hanem határozottan ajánlott is a védőoltás.

Az influenza cseppfertőzéssel terjed, ezért fontos, hogy kiemelten figyeljünk a rendszeres fertőtlenítésre. Különösen azok a helyzetek lehetnek veszélyesek a vírusterjedés szempontjából, ahol sok ember tartózkodik zárt térben. Ilyenek lehetnek a zsúfolt tömegközlekedési eszközök, de érdemes résen lenni olyan ártalmatlannak tűnő tárgyaknál is, mint például a sokak által használt érintőképernyők, vagy bankautomaták.

– Nagyon fontos, hogy iskolából, óvódából, illetve munkahelyről hazaérve alaposan mossunk kezet és figyeljünk arra, hogy az otthonainkat szellőztessük rendszeresen. Ezekben az időkben ajánlott sok friss, feldolgozatlan alapanyagokból készült ételeket, nyers zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani. A szervezet vitaminraktárai is év elejére fogynak ki a legjobban, ezért egy járvány esetén hatványozottan nagyobb a valószínűsége a megfertőződésnek. Az influenzaoltás azonban védettséget jelenthet, amely a beadás után fokozatosan – nagyjából két hét alatt – alakul ki – részletezte a háziorvos.

Kezdőkép: google.com