A Jam Gardenben mindenféle zenei ízlés megjelenik. Nemrégiben itt volt Ed Philips a rockabillyvel, múlt héten Ripoff Raskolnikov a blues-zal, most pedig a Hiperkarma érkezett meg az alternatív zenéjével. A közönség pedig alapvetően két rétegből állt: az egyik, akik hiperkarmás pólóban jelentek meg és a 2000-es évek hadarós dalaira izgultak, a másik pedig az együttes utolsó két albumának összeszedettebb szerkezetű zenéit várták. A zenekar szinte napra pontosan 18 éve állt először színpadra, ám akkoriban más jellegű zenéket játszottak. A frontember szerint ennek az az oka, hogy korábban a testét és a zenéjét is kísérleti labornak tekintette.

– Mindenféle anyagokkal bombáztam magam, az agyam egy égő laborhoz volt hasonló. Kísérletezgettem, hogy tágítsam a könnyűzene határait, ekkor születtek az amondó-féle hadarós dolgok – magyarázta Bérczesi Róbert. Ennek az időszaknak vége szakadt és a zenekar több éves kihagyás után ismét aktív. –Visszatértem a Blabla zenekarban játszott dalszerkezetekhez, a klasszikus felépítéshez. Már a legutóbbi Délibáb című lemezünk is így készült, s feltettem magamnak a kérdést, melyik irányba folytassam az utat? S mivel már nem lángol az agyam, ezért a régi stílus mellett döntöttem. Ilyen lesz a 12 számot tartalmazó albumunk is, ami a Hiperkarma napsütötte részét mutatja be – fogalmazott.

Sok rajongójuk a kezdetektől velük van, a legelszántabbak pedig szinte az összes koncertjükön jelen vannak, így barátokká is váltak. Bérczesi Róbert beszélt arról is, hogy ők sosem lesznek kicsi, vagy nagy zenekar, ők közepesek maradnak, ennek pedig megvan az előnye. Kevesen maradnak a csúcson, most is vannak nagyon jó zenekarok, de pár év múlva ismét jön egy robbanás, újak jutnak oda. A mi zenénk pedig egy bizonyos réteget megérint, nekik szól, újat mond és mutat nekik – fejtette ki gondolatát.

Egyébként minden koncertre ugyanúgy készülnek, legyen szó falunapról vagy a Volt fesztiválról: ugyanazzal a setlisttel állnak színpadra. Nem a lustaság miatt, hanem mert a közönség azt igényli, hogy mindenhol ugyanazt a minőségű koncertet kapják meg. A hatvaniak pedig meg is kapták: a szóhadaró gondolatokat ugyanúgy, mint a dallamosabb, énekesebb számokat, és közösen táncolva énekeltek, buliztak együtt a Hiperkarmával.

Pénteken a Csík zenekar lép fel a Jam Gardenben.

 

Fotó: Nagy-Varga Roland