A szilveszteri petárdázáskor minden évben állatok ezrei rohannak világgá az országban – sokan közülük a kocsik kerekei alatt, vagy sintértelepeken végzik, de lehetséges, hogy sosem jutnak haza. A nagy hanghatással járó pirotechnikai termékek sokkolóan hathatnak házi kedvenceinkre ezért újév első napjaiban többnyire megtelnek az állatmenhelyek rémült, elkóborolt állatokkal. Hatvanban sincs ez másként, a Kutyaszív állatmenhely számára a teljes téli időszak nagyon sok kihívást jelent. Rudas Aranka az alapítvány elnöke elmondta: december eleje óta 14 kutya érkezett a telephelyükre, ebből 5 eb szilveszter éjszakáján került utcára. – A tapasztalatok azt mutatják, hogy a rémült állatok akár még hetekig bújkálhatnak erdőkben, mezőkön, árkokban vagy róhatják a város utcáit céltalanul. Nem ritka, hogy még márciusban is kerülnek elő olyan kutyák, akik a szilveszteri durrogásoktól menekültek el otthonról. De sok kutya sajnos nem éli túl ezeket a heteket, akár meg is fagyhatnak vagy baleset érheti őket – közölte az állatvédő.

Rudas Aranka hozzátette: a mentési munkálatok során folyamatosan számítanak a civilek segítségére is, így aki kóbor állatot lát, az hívja a 06 -30 -464 -13-80 vagy a 06-20-248-02-08 telefonszámot. Emellett folyamatosan frissítik a Kutyaszív alapítvány honlapját is, így aki keresi elveszett házi kedvencét, annak érdemes a webes felületeken is tájékozódnia.

Azok is az állatvédőkhöz fordulhatnak, akik bejelentenék elveszett kutyájukat. Gazdája nagyon várja az alábbi képen látható máltai selyemszőrű szuka kiskutyát, de keresnek újhatvanban egy fekete – fehér pulit és egy németjuhászt is. Az állatmentők azt kérik, hogy aki bármit megtud az elveszetett állatokról, hívja a fent említett telefonszámokat.