A higiéniai szabályok betartására, valamint az ételek gyors, mielőbbi hűtőbe történő helyezésére ebben a hőségben különösen oda kell figyelni, ugyanis sok problémát okozhat ezek hiánya. Leggyakrabban a szalmonella és a coli baktérium okoz megbetegedéseket, így különösen nagy figyelmet kell fordítanunk kezünk és az elfogyasztott ételek tisztaságára, valamint azok szavatosságára. Déry Károly háziorvos elmondta: nemcsak télen, hanem ebben a nagy melegben is különösen fontos a higiéniai szempontok betartása, a fertőtlenítő törlőkendő gyakori használata és a kézmosás. – A dinnyét, szőlőt, barackokat és mindenféle zöldséget, gyümölcsöt alaposan meg kell mosni. Gondoljunk bele, mennyi kézen megy keresztül egy-egy gyümölcs a földeken, a baktériumoknak ez komoly táptalajt jelent – részletezte Déry Károly.

A hőségben sokkal hamarabb romlanak a nyers- és a készételek is. A szakemberek azt javasolják, hogy a megmaradt ételt szedjük át külön edénybe, majd hideg vízbe állítva hűtsük le, és miután kihűlt, tegyük el a hűtőszekrénybe.

A baktériumok könnyen elszaporodhatnak a tojást tartalmazó ételekben, tejszínes krémekben, fagylaltokban is, mert ezekhez az ételekhez használt alapanyagok a baktériumoknak jó táptalajt jelentenek. A konyha általános tisztasága, a főzéshez használt eszközök és a hűtőszekrény tisztán tartása, nyers húsok, készételek, elkülönített tárolása mind fontos annak érdekében, hogy az ételfertőzést-ételmérgezést megelőzzük.