Magyarország elérte az 5,5 millió beoltottat, így szombaton életbe lépett a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozata, amely újabb fontos állomás az élet és a gazdaság újraindításában. Több korlátozás is megszűnik.

Az új szabályok szerint:

  • megszűnt a kötelező maszkviselés az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, de a kórházakban és szociális intézményekben még viselni kell. Ugyanakkor bárki bárhol hordhat védőmaszkot, ha úgy érzi, szüksége van rá.
  • védettségi igazolvány nélkül is be lehet menni a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra.
  • megszűntek az üzletekre vonatkozó eddigi korlátozások, a távolságtartási szabály és már nincs négyzetméter alapú létszámkorlát.
  • marad létszámkorlátozás: a családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlát 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős felső határ 400 főre emelkedik.

Nem történt enyhítés a sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében. Ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett engedhetők be ezekre a rendezvényekre.

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának hatodik fokozatáról szóló – 365/2021. (VI. 30.) – kormányrendelet szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben.

Forrás: Magyarország Kormánya FB oldala