Már készülődnek az ötös iskolás diákok a pénteki Márton-napi ünnepségre. Évek óta hagyomány ugyanis az intézményben, hogy színdarabbal, kézműves foglalkozásokkal és lámpásfelvonulással ünneplik a gyerekek a november 11-i Márton-napot. Ehhez az alkalomhoz számtalan néphagyomány és tradíció köthető, országszerte programokat szerveznek e nap körül. Az ötös iskolában részletesen tanulnak erről az ünnepről, Geiger István például a Szent Mártonhoz köthető legendát eleveníti fel. – Egy téli este Szent Márton éppen kilépett kapuján, amikor nélkülöző koldussal találkozott, akit rablók fosztottak ki. Saját köpenyét kardjával kettévágta, egyik felét a koldus vállára borította. Ezután álmában Jézus jelent meg a koldusnak adott köpenydarabban, s ennek hatására 22 évesen megkeresztelkedett – mondta a hatodik osztályos fiú. – Libazsíros kenyeret, liba sültet és libamájat szoktak enni ezekben a napokban, a hagyomány szerint ez szerencsét hoz – számolt be tudásáról Horváth Levente. – Évek óta járok dráma szakkörre, idén is külön műsorral készültünk a Márton-napra. Pénteken lesz az előadás, a szerepem szerint egy liba leszek, de énekelni is fogok majd – mondta Kozsa Olívia.

Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani.

A hagyományos Márton-napi lúdvacsora mellé az ún. „Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral is szokás koccintani. Hatvanban az Udvarház Vendéglőben idén is készülnek erre az alkalomra, többféle libából készült ételből lehet majd választani az elkövetkezendő napokban. – November 10-17 között többféle libából készült előétellel, levessel és főétellel várjuk a vendégeket, szombaton pedig élőzenés mulatság is lesz – közölte Rankó Tamás, az Udvarház Vendéglő pincére.

A régi időkben Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat és ilyenkor vette kezdetét a téli pihenő időszaka. Megkezdődtek az őszi vigasságok és bálok időszaka is, a néphagyomány pedig úgy tartja, aki ilyenkor gazdagon lakomázik, az egész jövő esztendőben nem fog sem éhezni, sem szomjazni, bőségre számíthat egy évig.