Már üzemel az okospad a Meszlényi híd lábánál, az újhatvani tó mellett. Ennek megvalósítását a hatvaniak szavazták meg a közösségi költségvetés keretén belül, most pedig már bárki használhatja a nyolc férőhelyes padot. Horváth Richárd polgármester kiemelte, ezzel az idei közösségi költségvetés első projektje már meg is valósult. – Ez a második év, hogy a hatvaniak dönthettek a helyi fejlesztésekről, és idén a projektötleteket is ők javasolták. Az első megvalósított pont, az okospad 5,4 millió forintba került. Amellett, hogy hasznos szerkezet, egy kis színt visz a város életébe – fogalmazott.

Ez a szerkezet megkönnyíti a tó mellett pihenők napját, a wifin keresztül internetezhetnek, felölthetik telefonjukat, vagy tájékozódhatnak az időjárásról. A pad ugyanis többféle szenzorral működik, így méri a hőmérsékletet, a páratartalmat és a légszennyezettséget is. Segítségével vezeték nélkül és USB-s kábellel is tölthető a telefon, emellett mivel tetővel ellátott a pad, napsütésben is jól használható. Külön áramellátást nem igényel, teljesen napelemről megy, beépített akkumulátoron keresztül.

Ebben az évben is 100 millió forintról dönthettek a hatvaniak, az idei közösségi költségvetés projektjeit lakossági ötletek alapján állították össze, ebből pedig szintén a hatvaniak választhatták ki, mi valósuljon meg. A megszavazott fejlesztéseket a közeljövőben folytatják, így például kezdődhet a Grund közösségi tér kialakítása a kispiacnál, valamint a nyilvános illemhely, az okos zebra, az ivókutak és a kerékpártárolók kiépítése is.

A pad épségére térfigyelő kamera segítségével vigyáznak.

Fotó: Albert Péter