Hétfőn a parlamentben dr. Nagy István agrárminiszter a hatvani bűzzel kapcsolatban azt mondta: a területi környezetvédelmi hatóság kivizsgálta a panaszokat és megállapította, hogy a jelzett panaszokat nagy valószínűséggel a Hunviron Energia- és Környezetgazdálkodási Kft. lőrinci hulladékkezelő és -hasznosító telepének bűzszennyezése okozza.

Mint arról már korábban írtunk, Hatvanban orrfacsaró bűz terjeng. Volt már tüntetés is ezzel kapcsolatban, Horváth Richárd polgármester pedig többször kijelentette: amint feláll az új kormány, megkeresi az illetékes minisztert, hogy kiemelten foglalkozzanak az üggyel. Múlt héten arról számoltunk be, hogy ez már folyamatban van. – Még múlt pénteken is egyeztettünk az államtitkársággal a bűzzel kapcsolatban. Ma pedig egy ügyészségi meghallgatáson is részt vettem, ahol elmondtam a hatvaniak panaszát. Most pedig dr. Nagy István agrárminiszter is felszólalt az ügyben. Azon dolgozunk, hogy minél hamarabb megszűnjön ez a szag – jelentette ki Horváth Richárd polgármester.

Az index azt írja: az agrárminiszter azt is elmondta ma a parlamentben, hogy a telepen 60 hektáros területén 1950 és 1980 között széntüzelésű erőműből származó salakot, pernyét, majd később gumigyári hulladékokat és kommunális hulladékot helyeztek el több millió köbméter mennyiségben. A Hunviron Kft. a miniszter szerint szénhidrogén-tartalmú veszélyes hulladékokat, vasúti talpfákat és szennyvíziszap biológiai lebontását végzi, miközben igyekszik helyreállítani a területet. A miniszter szerint azonban a környezetvédelmi hatóság többször is ellenőrizte a telephelyet, és ott „igen sok hiányosságot feltárt.”

A szabálytalanságok miatt van bűz, mondta az agrárminiszter hétfőn, a panaszok alapján a vizsgálat azt találta, hogy a rettenetes szagot ennek a telepnek a működése okozza – szögezte le az agrárminiszter. Amennyiben a helyzet nem változik, akkor a hatóságnak jogszabályi lehetősége van a tevékenység korlátozására, felfüggesztésére vagy megtiltására is, tette hozzá a miniszter.