A Magyar Biztosítók Szövetsége a napokban bejelentette: már a kárügyintézéshez sem kell többé papírra rajzolgatnunk. Elkészült az applikáció, amellyel okostelefonon is elintézhető a kárbejelentés, átadva a múltnak a kék-sárga kárbejelentő fizikai formáját.

Ezzel remélhetőleg elmúlik az a kellemetlen jelenség, amikor a baleset egyik résztvevőjénél sincs formanyomtatvány. A MABISZ 13 tagbiztosítójának összefogásával kialakított alkalmazás az ekar.hu címen Androidra és iOs-re is letölthethető, azaz a korszerű okostelefonok döntő többségén használható. Kárbejelentés egy és két telefonon is kezdeményezhető. Bármelyik érintett fél tölti ki a bejelentőt, e-mailben mindkét résztvevő PDF formátumú másolatot kap az eredményként keletkező nyomtatványról, amelyet a rendszer a biztosítók felé is továbbít.

A MABISZ kiemeli, hogy az új applikációval csökkenthetik a hiányosan kitöltött, és így sokszor akár évekig húzódó kárrendezést eredményező baleseti bejelentők számát. Az alkalmazás alighanem csökkentheti a rendőri beavatkozást igénylő esetek számát is – ha nem történt személyi sérülés, és nincs vita a felek közt a felelősség kérdésében, akkor egy baleset ügyintézése rendőr nélkül is megoldható – ami a hatóságok és a baleset résztvevői számára is egyszerűsítheti és gyorsíthatja az eljárást.

Forrás: totalcar.hu