Ma délelőtt tanévnyitó ünnepséget tartottak a Hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban. A programra többek között eljöttek az új, illetve a már több éve az intézménybe járó hallgatók is.

Horváth Richárd polgármester köszöntő beszédében elmondta: három éve, amikor elindult Hatvanban a képzés, a cél az volt, hogy egy egyedülálló és eredményes közös út kezdődjön el a város legnagyobb munkáltatójával és az egyetemekkel közösen. Azóta kijelenthető: ezt a célt sikerült elérni, hiszen a Robert Bosch Elektronika Gyártó Kft.-vel közösen, illetve a Budapesti Gazdasági Egyetemmel és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel együtt hatékony és sikeres oktatás zajlik Hatvanban. – Ez a siker jól bizonyítja azt, hogy ha az önkormányzat összefog a város legnagyobb cégeivel illetve az egyetemekkel, akkor tartós és valódi eredményeket lehet elérni. Az összefogásban és a kitartó munkában rejlik az erőnk, mely tovább építi a jövőt is – mondta Horváth Richárd, polgármester.

A városvezető hozzátette: Hatvanban nemcsak az oktatás, hanem a folyamatos munkahelyteremtés és a turizmus is kiemelt projekt. – Hatvan az ország egyik legnagyobb új munkahelyteremtő települése. A gyermekek létszáma az óvodai csoportokban évről évre növekszik. Mindez jól mutatja, hogy ez a v áros egy stabil alapokkal rendelkező, fejlődő település – közölte a polgármester.

Dr. Jakab László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja elmondta: az intézménynek az elmúlt években több vidéki kihelyezett központja is volt, de egyik sem vált eredményessé. Hatvanban azonban egyedülállóan sikeres az oktatási központ, köszönhetően a Robert Bosch Elektronika Gyártó Kft.-nek, illetve a hatvani önkormányzatnak. – Mind tudjuk, hogy óriási hiány van mérnökökből az egész országban. Ezért is hatalmas eredmény, hogy Hatvanban sikerül hatékony mérnökképzést működtetni úgy, hogy közben a hallgatók főállásban tudnak dolgozni és egyben nappali tagozaton végzik a tanulmányaikat – tette hozzá a dékán.

Gulyásné dr. Csekő Katalin, a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának dékánja bejelentette: Hatvan város nagyvonalú támogatásával és a Robert Bosch Elektronikai Kft. szakmai és pénzügyi támogatásával 2019. februárjában egy különleges tanműhely, az úgynevezett Smart Shop Floor tehát egy virtuális labor jön létre. – Ebben a laborban azokat a kreatív ötleteket lehet majd megvalósítani, amit a hallgatók innovatív módon akarnak létrehozni. A hatvani képzési központban valóban sikerül megteremteni a kreativitás kiéléséhez szükséges feltételeket, ami szintén emeli az oktatás színvonalát – közölte Gulyásné dr. Csekő Katalin.

Az ünnepségen beszédet tartott dr. Markus Hildenbrand, a Robert Bosch Elektronika Gyártó Kft. műszaki gyárigazgatója is. – A Boschnál meg vagyunk győződve arról, hogy a gazdasági növekedéshez rugalmas képzési rendszer szükséges, amely képes gyors válaszokat adni a folyamatosan emelkedő műszaki igényekre. A Bosch külön hangsúlyt fektet a dolgozók további fejlesztésére és képzésére, ezáltal elősegítve azt, hogy jobban meg tudjunk felelni az ügyfelek és a környezet jövőbeli elvárásainak – mondta a műszaki gyárigazgató. Kitért rá:a Hatvanban zajló képzés példaszerű és egyedülálló Magyarországon, s joggal mondható, hogy a képzési központ a régióban jelentős és fejlődő műszaki, oktatási tudástranszfert valósított meg.

A tanévnyitó ünnepség egy kötetlen hangulatú beszélgetéssel és állófogadással zárult.

Fotó: Albert Péter