Véget ért a teremtésvédelmi hónap az Újhatvani Római Katolikus Általános Iskolában, aminek a témája a víz, mint éltető erő, illetve annak bibliai megjelenései voltak. Ehhez kapcsolódóan rajzpályázaton is részt vehettek a tanulók, aminek az eredményhirdetését tartották az iskola udvarán. A versenyen a Hatvani Százszorszép Óvoda gyermekei is részt vettek.

Ezzel egy időben pedig bejelentették, hogy az intézményben létrehozzák az Öko őrséget, ugyanis az iskola szeptemberben már ökoiskolaként nyitotta meg kapuit. Ennek lényege, hogy nemcsak a tanításban, hanem a gyakorlatban is érvényesülnek a környezeti nevelés és a fenntarthatóság pedagógiájának elvei. Seres Borbála egyike azon tanulóknak, aki először lesz Öko őr. Elmondta, öt másik társával több dologért is felelősek lesznek a héten. – A benti őröknek a felső és alsó folyosókon ellenőrizniük kell, hogy kimentek-e a gyerekek az udvarra, valamint a szellőztetést, hogy nyitva legyenek az ablakok. Emellett a villanyok lekapcsolásáért és a csapok elzárásáért is ők felügyelnek. Az udvaron egy kicsit bonyolultabb, tekintve, hogy a diákok szemetelhetnek és rongálhatnak, ezért rájuk kell szólni, ha valamit rosszul csinálnak – részletezte.

Pozsár Andrea, az intézmény igazgatója kiemelte, nagy hangsúlyt kap náluk, hogy tanulóikat környezettudatosságra és a természeti értékeink megbecsülésére neveljék. 

Isten úgy és olyannak teremtette a világot, hogy benne minden élőlény összekapcsolódik, tehát közös sorsunkból adódóan kötelességünk a felelősségvállalás a környezetvédelemben, a fenntarthatóságban és egymás iránt is. A nevelőtestületünk nagyon fontosnak tartja azt az üzenetet közvetíteni a gyermekek felé, hogy az Isten által teremtett világot meg kell védeni – foglalta össze.

Pozsár Andrea azt is hozzátette, hogy sok ehhez kapcsolódó programot szerveznek az iskolában. Használt sütőolajgyűjtő tároló üzemel az udvaron, a Föld napján a szülők bevonásával rendszeresen virágosítják az iskolát, és veteményeskertjük is van, amit a tanulók közösen gondoznak. Hangsúlyozta továbbá, hogy a város környezetvédelmi megmozdulásaiba is szeretnének bekapcsolódni, így csatlakoztak a Pro Natura Mozgalomhoz. Következő programjuk a kódolás hetéhez kapcsolódik, a tanulók hulladékból készíthetnek, úgynevezett öko-robotokat, amiket majd díjaznak is.

Kezdőkép: Újhatvani Római Katolikus Általános Iskola