Idén július 1-jén lesz a 150. évfordulója, hogy állami kézbe került a Hatvan-Salgótarján vasútvonal, ennek megünneplésére az önkormányzat a Truman és Bumbardó mozdonyokat a Népkertbe költöztette át a vasútállomás területéről.

Az átszállítás hétfőn kezdődött meg, először a mellékvágányokról az élő vágányokra költöztették a mozdonyokat. Kedden szállítójárművekre daruzták őket és átvitték a Népkertbe. Ma pedig végleges helyükre helyezték őket.

A munkálatokat mindvégig nagy érdeklődés övezte. – Nem mindennap lát ilyen nagy munkálatokat az ember, érdekes az átszállítás – mondta Pesti Gábor, aki kisfiával nézte a munkálatokat. – Szerintem jobb helyen lesznek itt a mozdonyok, nagyon jól mutatnak itt a gépek – fogalmazott Paksi Miklós.

A Népkertben jelenleg 48 méter pályaszakasz van kiépítve a két mozdonynak. Emellett hamarosan megvilágítják és körbekerítik őket, valamint tájékoztató táblákat is kitesznek melléjük. Egy TOP-os pályázat keretén belül tovább fejlesztenék a hatvani turizmust, aminek részeként a Népkertben egy kisebb vasúttörténeti parkot hoznának létre. A Truman és Bumbardó mozdonyok ünnepélyes átadója vasárnap 10 órakor lesz a Népkertben.

Fotó: Albert Péter, Szabó Béla