Advent harmadik vasárnapján az örömé volt a főszerep, most azt a zenén keresztül közvetítették. A Hatvani Református Gyülekezet ünnepi műsorral készült templomukban, Tatai Dániel orgonán, Kim Yelin pedig zongorán játszott, emellett a gyülekezet kórusa is zenélt. Elhangzottak többek között Johann Sebastian Bach és César Franck művei is.

Ezt követően a főtéren folytatódtak a programok, az adventi vásár forgataga várta az ünneplőket. A jégpálya nyüzsgése és a karácsonyi fények meghitt kettőssége kölcsönzött felemelő hangulatot a Kossuth térre. Tatai István református lelkész kiemelte, a harmadik gyertya az öröm gyertyája, az igazi öröm pedig Jézustól jön. – Üzenete van a gyertyagyújtásnak. A régi falusi emberek életében is szimbolikus jelentéssel bírt. Ablakukból kivilágló fénye azt üzente, hogy habár este van, mégis nyitva van az ajtó, jöhetnek még vendégek. Most amikor meggyújtjuk az adventi koszorúnk gyertyáját, mi is jelzünk vele az eljövendő Jézusnak. Mégpedig azt, hogy igen, nyitva van az ajtó, jöhetsz, fent vagyunk, várunk téged – fejtette ki. Ezt követően meggyújtotta a városi adventi koszorú harmadik gyertyáját, ezzel pedig az öröm lángja is fellobbant.

A közös ünneplésre a vásári forgatagban is lehetőség volt, egy kürtöskalács vagy egy forró tea mellett megannyi karácsonyi termék közül válogathattak a jelenlévők. Emellett a Grassalkovich-kastély Dísztermében a Polifónia Vegyeskar adott adventi Ave Maria koncertet.

Advent negyedik vasárnapján a Szirkék kórus ad ünnepi koncertet 15:30-kor a Daliban, majd 17 órakor Kecskés Attila atya meggyújtja a városi adventi koszorú negyedik gyertyáját.

Fotó: Albert Péter