Advent harmadik vasárnapján Szinyei András alpolgármester gyújtotta meg a város adventi koszorújának harmadik gyertyáját. Az alpolgármester elmesélte a jelenlévőknek a koszorú történetét. Elmondta, hogy az adventi koszorú ősét 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el: egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. Ma már az adventi koszorút négy gyertyával díszítik, melyeknek színe három lila és egy rózsaszín. Minden gyertya szimbolikus jelentéssel bír: hit, remény, öröm, szeretet. A mai, az örömre utal.

advent_3vas_16

advent_3vas_27

A gyertya meggyújtását követően a Grassalkovich-kastély dísztermében folytatódott az ünneplés, ahol a Polifónia Vegyeskar adott karácsonyi koncertet. Közreműködött még a Gesualdo Kamarakórus, valamint a Semmelweis Kamarazenekar. Az előbbit Stimecz András, míg utóbbit Tardy László karnagy vezényelte.

Advent negyedik vasárnapján a Grassalkovich Énekegyüttes ünnepváró koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők a belvárosi Szent Adalbert templomban, majd Horváth Richárd polgármester meggyújtja az adventi koszorú negyedik gyertyáját.