Hivatalosan már megkezdődött az influenzaszezon: ennek legalábbis biztos jele az, hogy nemrégiben megérkeztek a patikákba és a háziorvosokhoz a vakcinák. A szakemberek nem győzik eléggé hangsúlyozni, hogy védőoltással megelőzhetőek a betegség súlyos következményei. Az influenza nagyon kellemetlen, lázzal, izomfájdalommal, gyengeséggel járó megbetegedés, és az esetek kisebb részében a szövődmények miatt a beteg kórházi ápolásra, intenzív terápiára szorul.

Bár jelenleg nincs járvány, már most érdemes beadatni a vakcinát, ami többeknek ingyenesen jár, mások receptre vásárolhatják meg a patikákban. Idén is – az elmúlt évekhez hasonlóan – 1,3 millió adag védőoltás áll rendelkezésre a rizikócsoportba tartozók oltásához. Így például a várandós kismamák, a cukorbetegek, a szív-, érrendszeri betegségben szenvedők, a 60 év fölöttek kaphatják meg ingyenesen a védőoltást. – Járványról még nincs szó, egyelőre csak a prevención van a hangsúly. Ugyanis a beadott oltás 2-3 hét után kezdi kifejteni a hatását, így aki most beoltatja magát, annak  nem kell aggódnia a december végén – január elején beköszöntő járvány miatt. Az évenkénti beadatás pedig azért fontos, mert az influenzavírus szerkezete folyamatosan változik, újabb és újabb törzsek jelennek meg, az oltóanyagot pedig mindig az aktuális törzs ellen állítják elő – mondta Papp András gyógyszerész.

A szakember hozzátette: aki beoltatja magát influenza ellen, az nem csupán magát védi meg a vírustól, hanem környezetét is, hiszen már hordozója sem lesz a betegségnek.

Kezdőkép: google.com