Fesztült volt a hétfő reggel a DISZI-ben, az alsóbb szinteken minden a megszokott volt, ám a legmagasabb emeletre vezető lépcsőt lezárták. Egy felirat jelezte: fentebb vizsga zajlik, csak az érettségizők mehetnek tovább. Pár perccel a kezdés előtt a diákok az osztálytermükben várakoztak. Az asztalokon üdítők, csokik és nassolnivalók voltak, a telefonokat már rég leadták, ezeket egy dobozban gyűjtötték össze a folyosón.  .  – Tegnap még teljesen nyugodt voltam, készültem a feladatokra, most, így a kezdés előtt már eléggé feszült vagyok, mégiscsak ezen múlik a jövőm – osztotta meg érzéseit Csorba Norbert, aki bízik benne, hogy nem lesznek nehezek a feladatok. Mikó Márk László is nagyon izgult a kezdést megelőzően, azt mondta: leginkább verselemzésre számít. Sokat készült rá.

Pontban 8 órakor pedig felbontották a borítékot, amiben a feladatlapok voltak. Románné Kolozsi Mónika igazgató osztotta ki a lapokat, a diákok pedig azonnal megkezdték a feladatok kidolgozását Egy játékról szóló szócikket, egy Mándy Iván-novellát, egy József Attila- és egy Radnóti Miklós-verset kaptak a diákok a középszintű magyarérettségin.  A vizsga, két elkülönített részből állt össze. Ambrus Kitti szerint nehéz volt a feladatsor. Véleményét osztotta Veizer Kitti is, akinek leginkább az volt a problémája, hogy több időre lett volna szüksége az első részben. A második felével már elégedett, szerinte jól sikerült. Rácz László úgy értékelte: aki felkészült és tanult, annak nem okozhatott problémát a magyar.

Minden érettségizőnek öt tárgyból kell vizsgáznia: magyarból, matematikából, történelemből, egy élő idegen nyelvből vagy latinból, és ezek mellé még legalább egy tárgyat kell választani. Kedden matematikából, szerdán történelemből, csütörtökön angolból, pénteken németből tartanak írásbeli vizsgákat.

Fotó: Albert Péter