Hatvanban a Trianon téren tartottak megemlékezést a Nemzeti Összetartozás Napján. Szinyei András alpolgármester hangsúlyozta: 98 évvel ezelőtt, ezen a napon szakították szét hazánkat. Azóta hosszú évtizedek teltek el. Rengeteg minden változott a világban, az országban és bennünk. – Vajon mit tanultunk az elmúlt több mint kilenc súlyos évtized alatt a történelem e nemzetünk számára majdnem végzetes leckéjéből? Ma, amikor Magyarország arcába ismét Nyugat-európai irányból fúj szembeszél, vajon meg tudjuk-e őrizni nemzeti szuverenitásunkat? Ma, amikor 98 évvel a trianoni ország-csonkító döntés aláírása után itt állunk együtt, vajon valóban együtt vagyunk-e? Megkérdezzük-e a mellettünk állót, vajon mitől magyar ma a magyar? És mitől hatvani a hatvani? – tette fel a kérdéseket.

Rávilágított: magyar és hatvani az, aki a történelmi múlt tiszteletéből épít városunk polgárainak közös jövőt és teremt élhető jelent az itt élők számára. A magyarság nem csupán szellemi tartalmat jelent tehát, hanem magatartást. A szellemi tartalom is sokszor változott, de egyvalami örök maradt. A magyar természetnek köszönhető az állandósághoz, területhez és a hazához való ragaszkodás. Magyar az, aki makacsul megőrizte nyelvét ott is, ahol elszakítva távol élt az anyaországtól, őrizte a magyar tartását.

Szinyei András elmondta: több mint ezer év magyar történelem formált bennünket, akik most itt állunk. Kilencvennyolc éve köt össze bennünket a trianoni fájdalom. De ne kérkedjünk fájdalmainkkal, s a ninccsel se büszkélkedjünk. Merítsünk erőt múltunk mohácsaiból. Merítsünk erőt 1920. június 4-e példájából, mert a magyar lélek templomának mai napig egyik legfontosabb építőköve Trianon tanulsága. Ez a nap nem attól különleges számunkra, hogy éppen kilencvennyolc éve szakították el tőlünk országunk eleven részeit, hanem attól is, hogy itt, ma ennyien összegyűltünk. Hogy itt, ma közösen emlékezünk. S hogy ez az emlékezés valamennyiünk szívében elülteti a reményt: nem lesz több Mohácsunk. Én azt gondolom ezek tükrében egy kicsit mi, hatvaniak is megmutatjuk a világnak, mit is jelent ma magyarnak lenni. Isten áldja önöket, Isten áldja nemzetünket, Isten áldja városunkat – zárta gondolatait az alpolgármester.

A programon a Hatvani Szent István Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort. A rendezvény végén pedig az önkormányzat, a pártok, civil szervezetek és intézmények megkoszorúzták az emlékművet.