Elsőáldozásra gyűltek össze a fiatalok vasárnap délelőtt a belvárosi Szent Adalbert Templomban. Csaknem 30 általános iskolás, és az őket kísérő testvéreik, szüleik, rokonaik érkeztek Jézus házába, hogy részesei legyenek a szertartásnak. Az elsőáldozók fehér ruhát viselve mutatták, hogy megtisztultan, bűneiktől megszabadulva érkeztek ide, hiszen már túl vannak első gyónásukon. Koza József prépost, kanonok prédikációjában azt mondta: életünket csak Jézus tudja teljesen betölteni, ha nem engedjük be, akkor sokat veszíthetünk.

Mondjatok igent Jézusra, aki valóságosan és lényegében közöttünk él. Őt veszitek most magatokhoz. Adjatok neki hálát mindenért: szüleitekért, testvéreitekért, és kérjétek, hogy ezután is legyen támogatótok, legyen veletek – fogalmazott.

A szertartás során az elsőáldozók először vehették magukhoz Krisztus testét. Az elsőáldozáshoz nem csak lelki megtisztulásra van szükség, előzetes oktatás is megelőzi. Mind felnőtt, mind pedig gyermekkeresztség esetén tudni kell különbséget tenni az Oltáriszentség és a közönséges kenyér között.