Deme Ágnes néprajzkutatóval egyezteti órái részleteit Tóth Gergő, hatvani tanár, aki Madridban népszerűsíti a magyar hagyományokat. Az egyetem elvégzését követően a külügyminisztérium vendégoktatói hálózatának magyar lektoraként tanít egy spanyolországi egyetemen immár öt éve. Célul tűzte ki, hogy megismerteti a magyar kultúrát és népművészetet diákjaival. Ebben pedig a Hatvany Lajos Múzeum munkatársai segítenek neki, akikkel folyamatosan együttműködve, különféle tárgyakat mutatnak a madridi fiataloknak. – Fontosnak tartom, hogy megmutassam nekik a magyar kultúrát. Én spanyolt tanultam itt Magyarországon, szeretném, ha visszaadhatnám ezt kint nekik, és lehetőségük nyílna egy másik ország mélyebb megismerésére. Emellett a diaszpórában sok magyar él kint, és szeretnénk, ha ők megtartanák és gyakorolhatnák magyarságukat, ehhez pedig nagyon jó eszköz, ha néprajzi témákkal foglalkozunk – fogalmazott.

Különféle eszközök segítségével mutatja be a magyar kultúrát diákjainak: fényképeket, tárgyakat, kéziratokat ismertet meg velük, emellett sokszor vesz fel óráira népviseletet is. – Az egyetemi rendezvényeken is sokszor viselek népviseletet, volt már rá példa, hogy karikázó énekeket adtunk elő a diákokkal, ők is beöltöztek. Emellett sokszor mutatok nekik archív fotókat is, hogy jobban megismerhessék a hagyományainkat – mondta.

Jelenleg Magyarországon tartózkodik Tóth Gergő, online órákat tart, emellett a múzeumban is tevékenykedik. Célja, hogy minél több helyi népviseleti darabot felkutasson a járásban, éppen ezért a múzeum munkatársaival közösen arra kérnek mindenkit, akinek van fényképe, felvétele vagy konkrét viseleti darabja, jelezze feléjük, hogy minél részletesebben bemutathassák a magyar népi kultúrát.