Több helyszínen és számos programmal várták a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján. Az országos programból adódóan, egy jegy is elegendő volt ahhoz, hogy a Hatvany Lajos Múzeum és a vadászati múzeum tárlatait, illetve a Hatvani Cukorgyár Emlékházat megtekinthessék az érdeklődők. A Grassalkovich Művelődési Ház Díszkertjében már délelőtt, az agyagozással és nemezeléssel ismerkedhettek a kicsik, továbbá bábelőadást is láthattak.

A Vadászati Múzeumban is izgalmas programokon vehettek részt a látogatók délután 6 órától, egészen 10-ig. A Múzeumok Éjszakája során, a Madársuli bemutató keretében különböző madarakkal ismerkedhettek az érdeklődők, így láthattak vándorsólyom madarat és törpekuvikot is. – Nagyon tetszenek a múzeum programjai, mindig érdekelt a vadászat világa és örülök neki, hogy a rendezvényen sok újdonságot tanultam. Lehetőségem volt megérinteni egy madarat is, ami nagyon tetszett – mondta Szabó Csepke.

Mindemellett az állandó kiállításában különböző történelmi korok elevenedtek fel, mint például a honfoglalás kora, a török hódoltság időszaka és a barokk kor. Továbbá találkozhattak a kastély Hatvany-család korát idéző bálokkal is. – Egy igazi időutazással készültünk a látogatóink számára, amit korhű öltözékekben prezentálunk. A kiállításában barangolva különböző történelmi korokba csöppenhetnek a látogatók és a modern vadgazdálkodást is bemutatjuk. Számos interaktív élmény színesíti a programot, mint a lézervadászat – részletezte Nagy-Hanula Viktória, a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum igazgatóhelyettese.

A Hatvany Lajos Múzeumban interaktív programokon vehettek részt a látogatók. A könyvtárteremben a Haydn Baryton trio adott koncertet, a magyar zenészek a baryton hangszer hangzásvilágát ismertették meg a hallgatósággal. Mindezek mellett a múzeum kiállításait is végigjárhatták a vendégek, így a Császári porcelánok, királyi kerámiák elnevezésű kiállítást is megtekinthették. – A tárlaton a Hüttl-Aquincum, a Herendi, a Hollóházi és Zsolnay-gyárak törékeny tárgyait láthatják az érdeklődők. Továbbá helyi ásatásokon talált kerámia elemekkel, illetve modern stílusú porcelán ereklyékkel is ismerkedhettek – emelte ki Kökény Ferenc, a Hatvany Lajos Múzeum igazgatója.

A Csűrdöngölő mesekocsma programon felnőtteknek szóló történeteket hallhattak az érdeklődők. Mindezek mellett az est hátralévő részében pedig Moldvai táncház keretében szórakozhattak a résztvevők, amely a Hatvankodók Néptáncegyüttes közreműködésével zajlott. A táncos mulatság a TOP 7.1.1-16-H-ESZA-2021-02287 számú pályázat keretében valósult meg.

A Múzeumok Éjszakája célja, hogy népszerűsítse a múzeumok látogatását és felkeltse azoknak az érdeklődését a múzeumok iránt, akik ritkán látogatják a tárlatokat.

Fotó: Albert Péter