„A népi monda szerint, ha február 2-án a medve téli álmából ébredve meglátja árnyékát, hosszú télre számíthatunk, ha pedig nem lát árnyékot, akkor örülhetünk, hiszen hamarosan vége a hidegnek.”  Ehhez az elbeszéléshez kapcsolódóan Medve-napot tartottak a Szent István Általános Iskola elsősei és másodikosai számára. A medvékről tartott előadáson szó volt többek között az állatok élővilágáról és azt is megtudhatták a gyerekek, hogy a mackók valóban szeretik a mézet.

– A környezetvédelem mellett a hagyományok ismeretére is nagy hangsúlyt fektetünk. Innen jött az ötlet, hogy tartsunk egy olyan interaktív foglalkozást, ahol egy népi időjárás-előrejelzésre támaszkodva játékos formában mutatjuk be a medvéket a tanulóknak – fogalmazott Juhász Gabriella pedagógus.

Az elméleti tudás mellett pedig a kézügyességükre is szükségük volt a gyerekeknek, hiszen plüssmackókat készítettek. A játék varrását és kitömését nagyon élvezték a fiatalok. Viktor Gergő azt is elárulta, hogy neki van már otthon egy plüssmackója, de alig várja, hogy megmutathassa a szüleinek amit készített.

A foglalkozás végén pedig a plüssmackók anyakönyvi kivonatot is kaptak, így mindenki adhatott nevet a saját kedvencének.