Több mint 150 éve, 1866. augusztus 9-én nyitotta meg kapuit a Budapesti Állat- és Növénykert, mely az első állatpark volt Magyarországon. Ennek emlékére és az állatkertek népszerűsítésére tartják ezen a napon hazánkban az Állatkertek Napját.

 

 

Hatvan az állatkert egy speciális változatával, a vadasparkkal rendelkezik, mely a hazánkban honos vadon élő fajok és háziállatok jelentős részét gyűjti egy csokorba.

 

 

A Hatvani Vadaspark a város központjában, közismert nevén a „Szúnyog-szigeten” található 6,3 hektáros területen, amely 2014 júniusában került kialakításra, s azóta is folyamatos fejlesztés alatt áll. Minden korosztálynak, de különösen kisgyermekes családoknak, állatbarátoknak, erdészeknek és vadászoknak, természetkedvelőknek jelent élménydús kikapcsolódási lehetőséget.

 

A park állatállománya igen gazdag. Megtalálható az összes hazai vadászható nagyvadfaj, vagyis az őz, a vaddisznó, a gím- és a dámszarvas, valamint a muflon is, továbbá kisebb testű emlősök, mint a vadászgörény és a mosómedve.

 

Háziállatokból a kecskétől a szárnyasokon át a szamárig még ennél is színesebb a „felhozatal”. A populáció a közelmúltban gazdagodott egy magyar tarka tehénnel, de a park lakói között ma már szürke marhák és egy Szlovákiából származó vízi bivaly is megtalálható.

 

A fejlesztések az infrastruktúrát is érintik. Hála a támogatóknak, a vadaspark egyre komfortosabbá és funkcionálisan is korszerűbbé válik. A Bosch önkéntesei felújították a bejáratot, a Bakonyerdő Erdészeti Zrt. pedig már az indulástól segíti a korszerűsítést. A fejlesztéseket a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum Beruházó Nonprofit Közhasznú Kft., az üzemeltetést pedig a Hatvani Szolgáltató Intézmény végzi.

 

A telep megfelelő működéséért jelenleg hét dolgozó felel, közülük ketten állandó éjszakai felügyeletet biztosítanak. A vadaspark fellendülését bizonyítja, hogy míg 2015-ben 7500, 2016-ban 18000, 2017-ben pedig már több, mint 22000 látogató érkezett az ország minden tájáról.

 

Jövőbeli terveik között szerepel egy halastó kialakítása, róka és borz élőhelyének létesítése, valamint egy madár voiler megépítése. A park könnyebb és kényelmesebb megközelíthetősége is fő szempont a korszerűsítések tekintetében.

 

 

Szolgáltatásaik között szerepel az önkéntes diákmunka is, melyet igénybe véve az érdeklődő fiatalok betekintést nyerhetnek a létesítmény mindennapi életébe, annak részévé válva segíthetik munkájukkal a park működését. Lehetőség van egy-egy állat névleges örökbefogadására is, mely ugyancsak a napi üzemelésben nyújthat anyagi segítséget.

 

A Hatvani Vadaspark az év minden napján – nyáron hosszabb nyitvatartási idővel – várja a látogatókat. Az állatállomány folyamatos bővülése és a szolgáltatások fejlesztése lehetővé teszi, hogy akár egész napos programként fedezhessék fel a látogatók a létesítmény nyújtotta élményeket.

 

Szöveg és kép: Albert Péter