Az elmúlt évtizedben Magyarországon évente mintegy 8000 újszülött jött világra idő előtt vagy alacsony súllyal – írja a Központi Statisztikai Hivatal. Egy normális terhesség 40 hétig tart, így azokat a babákat tekintjük koraszülöttnek, akik már a 36. terhességi hét előtt látnak napvilágot. Napjainkban a modern a technológiának köszönhetően akár a 24 hetes babák is életben maradhatnak. A Hatvani Albert Schweitzer Kórház és Rendelőintézetben idén a legkisebb baba 1200 grammal született a 31. hétben. A gyermekgyógyász szakorvosjelöt elmondta, hogy a koraszülötteknél döntő szerepet tölt be az első orvosi ellátás, hiszen ebben a korban még nem megfelelő a tüdő működése, ezért a lélegeztetésre kiemelt hangsúlyt kell fektetni.

Kárpáti-Tóth Fanni arról is beszélt, hogy a koraszülöttség állapota a babának és a mamának is pszichés kihívást jelent, amit érdemes tudatosan kezelni. – Napjainkban nagy hangsúlyt fektetnek a koraszülött intenzívosztályokon a kengurugondozásra, ami azt jelenti, hogy a kisbabákat a szülők mellkasára helyezik megerősítve ezzel a kötődést. A módszert sok esetben lélegeztetésre szoruló csecsemőknél is alkalmazzák, az orvosok azt figyelték meg, hogy ilyenkor a vitális paraméterek sokkal jobb értékeket mutatnak, mint amikor az inkubátorban vannak – emelte ki.

A koraszülés bekövetkezhet különösebb kiváltó indok nélkül is, azonban a terhesgondozáson, orvosi vizsgálatokon és szűréseken való rendszeres részvétel segíthet megelőzni a bajt. A koraszülöttek világnapján a legkisebbek tiszteletére idén is lilába borult a városháza épülete, ezzel hívják fel a figyelmet a koraszülött babákra Hatvanban is.