Ma van a kábítószer-ellenes világnap. Az ENSZ-közgyűlés 1987-ben arról döntött arról, hogy június 26-át a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napjává nyilvánítják. Egyik fő cél az, hogy az illegális kábítószer-fogyasztást világviszonylatban 50 százalékkal csökkentsék.

Hatvanban a Hegymenet Klub, a városban található épületben minden pénteken 18:00 órától 19:00 óráig foglalkozást tart a függőséggel küzdőknek. Ez az anonim csoport segítő kezet nyújt, és egy biztonságos térben lehetőséget ad a támogató beszélgetésekre és tapasztalatok megosztására. Az intézmény szeretné felhívni a figyelmet a drogprevenció fontosságára és segít az érintetteket abban, hogy újraépítsék és fenntartsák egészséges életüket.

Ezeknek a csoportoknak komoly megtartó erejük van. Eleve kizárólag olyan tagokkal találkozik az érintett, akik ugyanabban a cipőben járnak, tehát teljes mértékben megértik és ítélkezés nélkül fogadják el őt. A gyűlések témái a közös probléma köré rendeződnek. A függő egy szponzor (támogató, legtöbbször már felépült tag) segítségével halad végig egy 12 lépésből álló programon, amelynek megtétele mintegy garancia az absztinens életvitelre.

A névtelen önsegítő csoportok működésének alapja, hogy az ember beismeri: tehetetlen az adott szerrel szemben. Ha kétségei vannak, segít a megítélésben egy önértkelő kérdőív.

Kezdőkép: illusztráció