Önfeledten játszottak a gyerekek a Hatvani Brunszvik Teréz Óvodában. Autóztak, rajzoltak, gyurmáztak és társasjátékoztak, mindenki meg szokta találni a neki tetsző elfoglaltságot. Mint az összes fiatalkorúakkal foglalkozó intézményben a városban, itt is kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy biztosítsák a kicsiknek a fejlődés lehetőségét és a biztonságos környezetet. – Az óvodapedagógusok felkészültek, úgy játszanak a gyerekekkel, hogy a személyiségük kibontakozzon. Így fel tudják mérni, mire van szükségük, és melyek azok a dolgok, amikben kiemelkednek. Minden gyerek tehetséges valamiben, elsősorban az a feladatunk, hogy ezt támogassuk és erősítsük – mondta Tóth Bettina, az óvoda igazgatója.

November 20-a a gyermekek jogainak világnapja. Az ENSZ 34 évvel ezelőtt ezen a napon fogadta el azt az egyezményt, amely a gyerekek életben maradását, fejlődését, védelmét és a társadalomban való részvételét biztosító jogokat tartalmazza. Magyarország 1991-ben írta alá az egyezményt, 1997-ben pedig az országgyűlés elfogadta a gyermekvédelmi törvényt. Ez biztosítja a kiskorúak alapvető jogait, így például a megfelelő testi, szellemi és lelki nevelkedést biztonságos környezetben – mondta a hatvani Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője.

Amennyiben mégis sérülnének ezek a jogok, lehetősége van az érintettnek különböző segítséget igénybe venni, hogy továbbra is a saját családjában nevelkedhessen. Gyermekjóléti szolgálatunk és központunk támogatást tud ebben nyújtani egyebek mellett felvilágosítással, valamint nevelési, pszichológiai és jogi szaktanácsadással. Ezeket bárki ingyen igénybe veheti – tette hozzá.

Tóth Zoltán kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben megduplázódott azoknak a száma, akik valamilyen gyermekvédelmi gondoskodásban részesülnek. Hozzátette, hogy a kiskorúak biztonságának megteremtése mindenki feladata, így bárki kérheti a hatvani szervezet segítségét személyesen a Hatvan, Radnóti tér 2/A. címen, vagy az éjjel-nappal működő 06-70-638-6645-ös krízisszámon.

A mai napon az UNICEF felhívására a világ számos épülete kék színbe borul, hogy felhívják a figyelmet a gyerekek jogaira, a fiatalok bántalmazásra és annak megelőzésére. Hatvanban a városháza kapott kék kivilágítást.