Izgatottan várakoztak az érettségiző diákok a KÖZGÉ aulájában ma reggel. Voltak, akik a jegyzeteiket nézegették, de a legtöbben már csak csendesen beszélgettek és azt latolgatták, hogy milyen kérdésekkel fognak találkozni a középszintű történelemérettségin. Szerdán ugyanis az ország valamennyi középiskolájában és gimnáziumában történelemből vizsgáztak a végzős tanulók, a Széchenyi István Római Katolikus Gimnázium és Szakgimnáziumban is minden ennek jegyében telt a mai napon.

A számonkérés előtt a diákok letették a telefonjaikat a tanári asztalra, berendezkedtek a saját padjaikba, előkerültek a csokoládék és a vizek, és a diákok megkapták a történelmi atlaszt is, amit a vizsga közben mindenki szabadon használhatott. Nyolc óra előtt pár perccel a felügyelő pedagógusok áldást és imádságot mondtak a diákokkal együtt, hogy az érettségi mindenkinek sikeres legyen.

Fischer Viktória a vizsga előtt azt mondta: kicsit izgul a megmérettetéstől, de bízik abban, hogy a tudását ki tudja írni a dolgozatban. Hozzátette: a világháborút érintő kérdésektől egyáltalán nem tart, arról részletesen be tudna számolni.

A kereszténység születéséről, az iszlámról, a kapitalista gazdaságról, a Rákóczi-szabadságharcról, az első világháború idején fellépő élelmiszerhiányról, és egy 1957-es Kádár János-beszédről is szerepeltek kérdések a középszintű történelemérettségi első, rövidebb feladatokból álló részében.

– Nem volt nehéz számomra a vizsga, a tegnapi matematika dolgozat nagyobb megpróbáltatás volt – számolt be élményeiről Szél Martin, végzős diák. Csapó Csilla úgy fogalmazott: józan paraszti ésszel mindent meg lehetett oldani, a négy év alatt minden tudást megkaptak ahhoz, hogy most sikeresen kitöltsék a feladatlapokat. – A világháborúk és a 12. évben átvett témák voltak leginkább az érettségiben. Emiatt kicsit egyszerűbb volt a helyzet, mert nemrég tanultunk mindezekről – fogalmazott Kepes Máté az érettségiről.

A vizsgára 180 percet kaptak a diákok, ennyi idő alatt két feladatsort kellett megoldaniuk. Holnap már az idegen nyelvi vizsgával folytatják a diákok az érettségit, és még jövő héten is számos tantárgyból adhatnak számot tudásukról.

Fotó: Albert Péter