Egy életműkiállításnál megvan az esély az önismétlésre, arra, hogy a falakon egymást váltják a hasonló képek. Ám a Hatvani Galéria alsó kiállítótermében nyoma sincs ennek: Szpisják Pál a legkülönfélébb eszközökkel ragadja meg gondolatait, és szobrokon, festményeken, ágakból készült műveken szemlélteti, hogyan is vélekedik ő a világról, városokról, tájakról, személyekről, vallásról és kultúráról.

Végigjárva a tárlatot feltűnik, hogy Pált nagyon inspirálja a közvetlen környezete: családtagjai, otthona állandó szereplője műveinek. Ugyanakkor a történelmi múltra, hagyományokra is sokat épít: nem csak hazánkban, Európa több városában is találunk közterületi szobrokat, amiket ő készített. A megnyitón éppen ezt emelte ki Szinyei András alpolgármester, hogy büszkék lehetünk rá, mivel a kontinens is bővelkedik Szpisják művekben. Szabó Tibor Benjamin pedig arról beszélt, hogy legyen szó érmekről, szobrokról vagy festményekről, mindegyiken érezhető az elszánt és precíz munka. Sokrétű tárlat ez, ami összegzi azt, hogy mi történt Szpisják Pállal, mióta 1991-ben először állított ki itt a galériában. – Ezeket az alkotásokat a 60. születésnapom alkalmából válogattam össze, de új szobrokkal is készültem. Az utóbbi években magával ragadott az ágszobrászat, ebbe az irányba indultam el, hogy ezáltal megújítsam a saját művészetemet – mondta el a rajztanárként dolgozó Szpisják Pál.

Mint mondta: leginkább az organikus műveket kedveli, ebben lát magán egy komolyabb fejlődést. A készítési munkálatok során arra koncentrál, hogy megtalálja a megfelelő ágat, növényi termést, nádcímert vagy szőlővenyigét, és ezekből készítse el a szobrot. Legbüszkébb a Sámánfára, amit egy szakmai zsűri is beválogatott a legjobbak közé. Ezzel az alkotással a világjárvány áldozatai előtt tiszteleg, a rajta lévő gyertyák emléket állítanak, a rajta lógó növényi termések pedig magát a vírust jelképezik. A megnyitón a Boldogi Hagyományőrző Csoport helyi népdalokat adott elő. Szpisják Pál kiállítása november 20-ig látogatható a Hatvani Galériában.

fotó: Albert Péter