Már hagyomány az 5. Számú Általános Iskolában, hogy Márton-napon a diákok, szülők, tanárok hármasa együtt ünnepel. A gyerekek idén osztálytermeikben készültek a napra, kézműves-foglalkozás keretében alkották meg lámpásaikat, mely Szent Márton emlékét őrzi, és a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt juttatja el az emberekhez. A 2.A osztály tanulói nagy gondossággal díszítettek. Pápai Hanna és Bódi Blanka sok-sok anyagot használtak fel, hogy feldíszítsék a lámpást. – Különféle figurákkal színesítettük, nagyon élveztük az egész napot – mondták. Osztálytársuk, Fodor Gábor is nagy munkában volt. – Füvet és ludakat ragasztottam a lámpásomra. Anyukám segített elkészíteni – közölte.

Idén sem maradhatott el a szokásos lila hagymás, libazsíros kenyér, a gyerekek a lámpáskészítés után nagy örömmel falatoztak az ünnephez köthető ételből. A Márton-nap ünneplésének nagy hagyománya van az iskolában, minden évben örömmel készülnek rá. – Kilencedik éve rendezzük meg, az elején még csak egy-egy tanulócsoport vett részt benne. Mára már az egész iskola és a szülők is szívesen ünneplik közösen a Márton-napot – fejtette ki Kutalik Márta intézményvezető.

A Márton-napi mulatságon táncház is volt, ahol népmesemondó mulatott együtt a diákokkal és szüleikkel. Ezt követően pedig a világító lámpásokkal felvonultak az iskola előtt, Márton-napi dalokat énekelve.