Lestyán Balázs nyitotta meg a Hatvani Kalendárium bemutatójának eseményét az Ady Endre Könyvtárban. Az alpolgármester ünnepi beszédében rámutatott, milyen értékekkel rendelkezik egy helytörténeti dokumentáció:  

 „Van, amikor egész pontos megfogalmazások kerülnek elő a régmúltból, hogyan éltek az akkori emberek. Jó gondolni, hogy valaki ezeket a dolgokat mirólunk, hatvaniakról is leírja, összefoglalja, és olyan formában önti, hogy élvezetes legyen olvasni. Később pedig a mi gyermekeinknek és az unokáinknak lesz lehetőségük megismerni, hogyan éltünk mi.”  

A könyv borítóján a tavaly átadott Hatvani Multifunkcionális Sport és Rendezvénycsarnok látható, esti fényekben. A kalendárium elsősorban a 2022-es év eseményeit, beruházásait foglalja össze, de fontos információkat, verseket, portrékat is tartalmaz – mutatott rá a kiadvány főszerkesztője. Bacsa Tibor kiemelte, a múlt év legkiemelkedőbb eseményei között szerepelnek a régészeti feltárások eredményei. – Egyrészt a nagygombosi ásatás, és itt bent a Kapucinus kolostornak a feltárása. Itt a mi számunkra helytörténészek számára, rengeteg új információ került elő és a régész kollégák által nagyon sok olyan tárgyi emlék is előkerült, amely a város történelmében meghatározó – mondta.    

A könyv tartalmazza a főszerkesztő gondolatait is, amelyben Bacsa Tibor egy olyan globális problémára hívja fel a figyelmet, amely minden ember életét jelentősen befolyásolja:

Még idén áprilisban India lakossága túlszárnyalja Kína lakosságát is, és kevesebb, mint fél évtizeden belül gyakorlatilag már 9 milliárdan leszünk. Nem hiszem azt, hogy a föld képes lesz, bármilyen technikai fejlődés ellenére is eltartani ennyi embert. Ez a gondolatsor jelenik meg a főszerkesztői bevezetőben, a kalendáriumban.”    

Bacsa Tibor hozzátette, a Hatvani Kalendárium megvásárolható a Hatvani Ady Endre Könyvtárban és a Tourinform Irodában. A kötet 2200 forintba kerül.     

Fotó: Albert Péter