Idén is legkésőbb november 2-ig, azaz máig hirdethetik ki év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjaikat a biztosítótársaságok. Az autósok ekkortól tudják majd összehasonlítani a piacon elérhető lehetőségeket a meglévő biztosítójuk által ajánlott díjjal, amelyet november 11-ig kell megkapniuk postán, illetve e-kommunikációs szerződés esetén e-mailben. Az új díjaknak a jelenlegi tarifákkal való összevetésénél érdemes figyelni arra, hogy az idei díjat a baleseti adóval növelve vegyék figyelembe – hívta fel a figyelmet Független Biztosítási Alkuszok Magyarország Szövetség (FBAMSZ ).

Mint ismeretes, Magyarországon 2010. január 1-je óta a kgfb-szerződéseknél már nem a naptári év kezdete, hanem a gépkocsi megvásárlásának a napja számít évfordulónak. Míg korábban minden autós egységesen január elsején tudott szerződést váltani, azóta csupán azoknál a járműveknél kell ezt a napot figyelni, amelyek 2010 óta nem váltottak tulajdonost. Ez napjainkban már csupán a forgalomban lévő járművek alig több mint negyedére igaz. Jelenleg 1,26 millió olyan gépjármű van forgalomban, amelynek január 1-jén van a fordulónapja, ezek üzembentartói számára lesznek érdekesek az új tarifák.

A FBAMSZ arra számít, hogy idén 140–150 ezer szerződést válthatnak, a díjak pedig az elmúlt egy évhez hasonló, 10–15 százalékos mértékben növekedhetnek. A 2019-es díjbefizetés során már nem kell külön baleseti adót fizetni, azonban a díjba kalkuláltan meg kell fizetniük az autósoknak ugyanazt a terhet, hiszen a baleseti adóból biztosítói különadó lesz.

Mindent összevetve, a személyautóknál az átlagdíj 26-28 ezer forint lehet. A díjnövekedést a károk növekvő számával és a helyreállítási költségek gyors emelkedésével indokolta.

A tavalyi adatok alapján a kgfb-piac több mint felét három biztosító, az Allianz, a K&H és a Wáberer uralja.

Forrás: hirado.hu

Kezdőkép: google.com