Újra önfeledten játszottak együtt a gyerekek a Brunszvik Teréz Óvoda udvarán, homokoztak, a KESZ-pályán motoroztak, míg a többiek fociztak. A nevelési intézményt is elérte a lepkehimlőhullám, így az elmúlt hetekben alacsonyabb volt a létszám. Patai Mia is volt beteg volt, azt mondta: örül, hogy végre ismét társaival lehet.

Tóth Bettina, az óvoda igazgatója elmondta: a hozzájuk járó gyerekek mintegy kilencven százaléka átesett a fertőzésen. – Száz gyermekből 87 gyerek kapta el több hullámban a lepkehimlőt. Március elejétől május végéig küzdöttünk vele. Jelenleg már csak egy beteg van, akinek kötőhártyagyulladása van – részletezte.

A leginkább jellegzetes formájú piros foltokat okozó vírus 3-4 évente okoz erősebb hullámokat. A fertőzés leginkább az óvodás és kisiskolás korosztályt érintette – mondta Surman Katalin gyermekgyógyász. – Ha általánosítjuk, volt olyan időszak, amikor tízből 4-5 beteg is jött lepkehimlővel. Azért még egy-egy eset előfordul, de mivel tél végi, tavaszi dominanciájú a megbetegedés, mostanra már le is kell csengenie – foglalta össze.

A cseppfertőzéssel terjedő vírus a gyermekek családját is érintette, több szülő is elkapta. Felnőtteknél súlyosabb lefolyása lehet a lepkehimlőnek, a tünetek között szerepelhet egyebek mellett az ízületi gyulladás. A kismamáknál és gyengébb immunrendszerűeknél pedig alaposabb megfigyelést igényelt a megbetegedés, mert súlyos esetben vetéléshez vagy súlyos vérszegénységhez vezethet.

Kezdőkép: illusztráció – archív