A 2020-as év világszerte nagy változásokat hozott a COVID-19 vírus miatt, így például mindennapjaink részévé vált a maszkhasználat is. Hazánk az első hullámon már túl van, azonban a veszélyhelyzet június 16-i feloldása után járványügyi készültség lépett életbe, ami azt jelenti, hogy a maszkviselésre vonatkozó előírás ma is hatályban van. Az infektológusok azóta is folyamatosan azt hangsúlyozzák, hogy a vírus még köztünk van, és leginkább a zárt terekben jelent veszélyt. Éppen ezért kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, boltokban, bevásárló központokban is. Az elmúlt időszakban azonban ezzel kapcsolatban lazul a fegyelem, gyakran tapasztalható, hogy az emberek nem, vagy nem helyesen használják a védőeszközt.

A gyakorlatban a maszkhasználat vegyes képet mutat, ugyanis a legtöbben pontosan tudják, hogy a maszk kötelező, de mivel ezt legtöbbször nem ellenőrzik komolyan, ezért mindenki saját felelősségérzete szerint cselekszik. Vannak azonban, akik fegyelmezetten követik az előírásokat, a vasúton is csak maszkban közlekednek. – Mi fontosnak tartjuk, hogy a maszkot mindenki felvegye, ez szerintem teljesen vállalható bárki részéről. Szerintem az emberek megértették a szabályokat, csak talán a nyári nagy melegben nehezen veszik magukat rá, hogy betartsák – mondta Lőki Béla.

– Rákoskeresztúron élünk, most az unokákat kísértük ide Hatvanba. Természetesen hordjuk a maszkot, ez nagyon fontos. Úgy tapasztaljuk, hogy a többség felveszi a védőfelszerelést, bár nagyon sokszor látni, hogy a fiatalok figyelmen kívül hagyják a szabályokat, ami szerintem nem jó – fogalmazott Benkő János, aki feleségével együtt felvette a maszkot a vonatra lépés előtt.

A Volán járatain is fontos a maszkviselés, azonban itt is lazul a fegyelem a védőfelszereléssel kapcsolatban. – Hajnalban jövök dolgozni buszon és többnyire ott mindenkin van maszk. Délután hazafelé tartva azonban már nem mindenki viseli, ez pedig nem helyes, hiszen ezzel egymást védjük az esetleges vírustól – közölte Laczikné Zsuzsa.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ahol nem kérik számon következetesen a maszk használatát, ott az emberek előszeretettel ki is hagyják annak viselését. Szalontai Ildikó, az Egészség Liget Biobolt vezetője  azt mondja: a legtöbben már megszokták, hogy nála be kell tartani a szabályokat, sokan azonban több hónap elteltével sincsenek tisztában a pontos előírásokkal. – A legfőbb problémát abban látom, hogy nem mindenki tartatja be egyformán az előírásokat. Így az emberek azt látják, hogy vannak boltok ahol szükséges a maszk, vannak azonban ahol nem szólnak annak hiánya miatt sem. Ez pedig összezavarja a vásárlókat, holott tény, hogy a maszkviselés előírás a zárt terekben – közölte a boltvezető.

A szakemberek azt hangsúlyozzák, hogy továbbra sem feledhetjük el: a koronavírussal szemben egyelőre csakis távolságtartással, gyakori kézfertőtlenítéssel és a maszk helyes használatával tudunk védekezni.

Kezdőkép: Albert Péter – archív